Možná se to zdá nepravděpodobné, ale sýr lze vyrobit i v kuchyni městského bytu. Není potřeba sklep na dozrávání ani žádné speciální nádoby.
Hlavní roli ve výrobě sýru hraje samozřejmě mléko. Na půl kila sýru jsou ho potřeba zhruba čtyři litry nejlépe domácího nebo kupovaného plnotučného a čerstvého.
Dále budete potřebovat bílý jogurt, čistou nádobu nebo hrnec, kuchyňský teploměr, syřidlo, sýrařské plátno a 35procentní roztok chloridu vápenatého. Všechno seženete na internetu nebo v zemědělských či domácích potřebách.
Mléko zahřejte na 72 stupňů a poté ho zchlaďte na 37. Přidejte tři lžíce bílého jogurtu a bez míchání nechte směs asi hodinu pod pokličkou při udržování stále stejné teploty. Pokud máte kupované mléko, přidejte kapku chloridu vápenatého. Do převařené vystydlé směsi vmíchejte dvě lžičky syřidla. Promíchejte a nechte dvě hodiny odstát. Hmotu nakrájejte na čtverečky a znovu počkejte alespoň půl hodiny, aby se nahoru dostala syrovátka. Tu potom přeceďte přes plátno a nechte zhruba den odkapávat.
Tím je základ sýra hotový. Když ho vyjmete z plátýnka, můžete do něj přimíchat sůl, koření nebo třeba chilli papričky. Vytvarujte bochánky, zabalte do alobalu a dejte do lednice. Hned druhý den ho můžete ochutnat.