pátek 5. července 2024

Máme posledních šest let. Studenti chtějí vybičovat vládu ke klimatické aktivitě

Možná šest let, možná dvanáct. Takovou vidí čeští studenti budoucnost ekosystému. Současnou stávkou chtějí přimět vládu k tomu, aby se klimatickou problematikou začala zabývat vážněji.

402266820_660066282985210_5313412293438139387_n (1)

Stávka za klima, to je téma, které v těchto dnech rezonuje devíti českými univerzitami.
Zdroj: Facebook Univerzity za klima

  • Stávka za klima, to je téma, které v těchto dnech rezonuje devíti českými univerzitami.
  • Zdroj: Facebook Univerzity za klima

Studenti devíti českých univerzit vstoupili do stávky, kterou chtějí vládu vybičovat k větší aktivitě ohledně otázky klimatických změn, která je podle nich palčivější než kdy v minulosti. Své argumenty podporují dlouhotrvajícím suchem, letošními extrémně vysokými letními teplotami a také stále častějšími povodněmi a přívalovými lijáky. Podle vysokoškoláků vláda nevěnuje této problematice dostatečnou pozornost. Studenti protestovali už před rokem bez valného výsledku.

„Požadovali jsme především, aby vláda začala co nejrychleji snižovat emise. Aby nám a veřejnosti představila jasný plán dekarbonizace. Chtěli jsme vědět, kdy se zavře jaká uhelná elektrárna a jak jsme na tom s tolik potřebným přechodem na obnovitelné zdroje energie. Naše očekávání zůstala ale víc než nenaplněna. Žádný plán jsme za celý rok jednání neviděli! Opatření, která nám představili, byla naprosto nedostatečná,“ napsali nespokojení studenti na svůj Facebook Univerzita za klima. Vláda podle nich řeší pouze ekonomickou stránku věci a růst HDP, proto nyní své požadavky vysokoškoláci opakují.

Argumentují tím, že při současném stavu se celý ekosystém zhroutí za šest let, pokud se budou emise snižovat lineárně, tak za dvanáct. Studenti proto požadují mnohem větší investice do obnovitelných zdrojů, rychlý odchod od výroby elektřiny z uhlí a zákaz vytápění pevnými palivy, stejně jako zákaz provozu aut se spalovacími motory.

Autor: Jan Skala

Související

Klínovec_2014-06-08
Domácí

Krušné hory mohou být největší chráněná oblast v ČR. Pokud to posvětí vláda.

Budova_fakultního_gymnázia_v_Praze_2_-_panoramio
Domácí

Úředníci ministerstva spravedlnosti jdou do stávky. Vadí jim nízké platy

Petr Fiala
Domácí

Vláda vyčlenila peníze na ukrajinskou munici. Fiala prozradil konečnou částku

Kavčí_hory_ČT_hlavní_budova_1
Domácí

Koncesionářské poplatky půjdou nahoru. Měsíčně si lidé připlatí 25 korun