čtvrtek 19. září 2024

Mallorcu zasypal sníh

Mallorcu, oblíbenou španělskou prázdninovou destinaci známou svými plážemi a tyrkysovým mořem, zasypal sníh. Arktický vítr přinesl mrazivé podmínky.

Mallorcu zasypal sníh

Mallorcu zasypal sníh
Zdroj: Cycling Weekly

  • Mallorcu zasypal sníh
  • Zdroj: Cycling Weekly

Bouře Juliette způsobila sněžení na celém ostrově, uvedla španělská meteorologická agentura AEMET. Postiženy byly zejména horské oblasti na severu ostrova, kde byly v některých oblastech zablokovány silnice.

Běžně v těchto oblastech trvají slunečné dny více než 300 dní v roce.

AEMET vyhlásil pro některé části země varování před silným větrem. U ostrova by se také mohly vyskytnout vlny o výšce přes 26 metrů.

Místní média informovala, že v důsledku sněžení došlo v řadě oblastí ostrova k výpadkům elektřiny. Záchranné služby mezitím vyzvaly obyvatele, aby se vyhnuli zbytečným cestám.

Středomořský ostrov nebyl jedinou postiženou částí Španělska, v severovýchodní provincii Lleida na španělské pevnině byly v pondělí podle AEMET zaznamenány teploty až -19 stupňů.

Na Mallorce obvykle panují mírné zimy s teplotami mezi 8 až 12 stupni. Vydatné sněžení je vzácné. K významným případům patří sedm dní sněhu v roce 1956 a dva dny v roce 2012.

AEMET uvedl, že chladné období bylo způsobeno masou velmi studeného vzduchu z Arktidy, která způsobila výrazný pokles teplot v celém Španělsku a na Baleárských ostrovech.

Změna klimatu v posledních letech změnila četnost a charakter sněhových a jiných extrémních povětrnostních jevů. Výzkum zveřejněný v roce 2021 týkající se Spojených států, Evropy a dalších oblastí severní polokoule zjistil, že měnící se teploty v Arktidě - která je nejrychleji se oteplující částí planety - vyvolávají změny v atmosféře, díky nimž se poryvy polárního vzduchu častěji dostávají na jih.

Související

Nicolás_Maduro_(2019-10-25)_01
Zahraniční

Venezuela zadržela možné atentátníky. Je mezi nimi i výsadkář z Chrudimi

2018-03-24_A67_motorway,_snow_storm,_Cantabria,_Spain_(9)
Zahraniční

Z tropů rovnou do zimy. Alpy zasypou přívaly sněhu, zastaví dopravu do Itálie

459107716_581282267753700_3552593283040647021_n
Zahraniční

Opoziční lídr utekl z Venezuely. Chce získat azyl ve Španělsku

Uluru,_helicopter_view,_cropped
Zahraniční

Austrálii sužují vedra uprostřed zimy. Na západě země naměřili přes 41 stupňů