sobota 28. září 2024

Malá Paříž na jihu Čech. Začíná olympiáda dětí a mládeže

Měsíc před zahájením letních olympijských her v Paříži můžeme nasát téměř olympijskou atmosféru i u nás. Jihočeský kraj hostí od neděli Olympiádu dětí a mládeže, na kterou se sjedou více než tři tisíce nejlepších našich sportovců v žákovských kategoriích.

Olympiáda dětí a mládeže

Olympiáda dětí a mládeže
Zdroj: Andrea Jančová

  • Olympiáda dětí a mládeže
  • Zdroj: Andrea Jančová

Hlavním centrem Olympiády dětí a mládeže budou České Budějovice. Tady proběhne v neděli večer velkolepé slavnostní zahájení za účasti výprav všech 14 krajů. Olympijský oheň zapálí snowboardcrossařka Eva Adamczyková, vlajkonoši výprav budou například fotbalista David Lafata, biatlonistky Eva Puskarčíková a Lucie Charvátová nebo triatlonista Jan Řehula.
V rámci největší multisportovní akce v republice se v řadě jihočeských měst chystá bohatý doprovodný program pro všechny. Řadě středoškoláků na jihu Čech už také začaly o týden dříve letní prázdniny. Internáty a školní jídelny řady škol poslouží jako zázemí pro tisíce sportovců a jejich doprovod například v Českých Budějovicích, Táboře nebo na Hluboké.
Nejlepší sportovci z řad žáků budou soutěžit ve 20 sportech a celkem 78 disciplínách například atletice, florbalu, fotbalu, plavání gymnastice nebo jachtingu a kanoistice. Hned dvakrát se olympiády dětí a mládeže zúčastnila například naše 18ctiletá atletická naděje Lurdes Gloria Manuel, která bude v létě reprezentovat Česko na olympiádě v Paříži.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Olympiáda dětí a mládeže

Související

marek chalupa architekti_viz_2_re
Domácí

Bedna na umění. Podívejte se, jak bude vypadat nová galerie v Budějovicích

Dálnice D3 u Českých Budějovic
Domácí

Dálnice D3 se prodraží o dvě miliardy

Zahájení stavby přeložky silnice I/20 mezi Pištínem a Českým Vrbným.
Domácí

Jihočeské obce Češnovice a Dasný se zbaví tranzitní dopravy

profimedia-0897845680.jpg
Fotbal Chance liga

Baník v závěru využil přesilovku, Budějovice znovu dostaly nářez