neděle 6. října 2024

Mají se firmy bát? Deepfake útoky budou čím dál častější

Deepfake obrázky, videa nebo zvuky se šíří rychlostí blesku. Do konce příštího roku se obětí těchto podvodů pravděpodobně stane i velká část českých firem. Nebudou-li zaměstnanci schopní deepfake rozeznat, následky na sebe nenechají dlouho čekat.

Umělá inteligence

Útoky na firmy budou čím dál častější.
Zdroj: www.pexels.com

  • Útoky na firmy budou čím dál častější.
  • Zdroj: www.pexels.com

Nejčastějším problémem se stane falšování hlasu vedoucích pracovníků firem v příchozích hovorech. Útočníci najdou potřebné kontakty a zavolají zaměstnanci z podvrženého telefonního čísla hlasem jeho nadřízeného. Následně mu mohou dávat nejrůznější úkoly a příkazy týkající se například převedení peněz nebo předání utajovaných informací třetí osobě, která s firmou nemá vůbec nic společného.

Další hrozbou budou falešná videa na sociálních sítích, v nichž někdo ze zaměstnanců nebo z vedení firmy vydá prohlášení ohledně konkurence nebo obchodních partnerů. Dále tímto způsobem mohou útočníci vytvořit falešné video, v němž některý ze zaměstnanců odhaluje nepravdivé interní informace.

„Aplikace pro tvorbu deepfake se stávají stále více dostupnější a jednodušší na ovládání i pro laiky. Jejich využívání tak výrazně poroste a nejpozději v příštím roce se s nějakou formou kybernetického podvodu založeného na deepfake potká každá firma,“ míní Jiří Mojžíš ze společnosti Analytics Data Factory.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

kyberbezpečnost
Krimi AI

Roste počet kyberútoků. Jsou sofistikovanější díky AI

Kalifornský guvernér Gavin Newsom
Zahraniční AI

Kalifornský guvernér vetoval průlomový zákon o umělé inteligenci

AI
Zahraniční AI

Evropská komise připravuje kodex pro umělou inteligenci

Nemocnice Písek
Domácí AI

Písecká nemocnice využívá umělou inteligenci k boji s infekcemi