pondělí 16. září 2024

Maduro utahuje šrouby. Prokuratura vydala zatykač na opozičního lídra

Boj mezi opozicí a vládní garniturou ve Venezuele pokračuje. Tentokrát jsou na tahu státní prokuratura, která vydala zatykač na opozičního lídra Edmunda Gonzáleze Urrutiu.

edmundo-gonzalez-urrutia-venezuela-848x477

Stíhaný venezuelský opozičním Edmund González Urrutia.
Zdroj: Flickr

  • Stíhaný venezuelský opozičním Edmund González Urrutia.
  • Zdroj: Flickr

Venezuelská generální prokuratura se pravděpodobně rozhodla udělat tečku za nedávnými prezidentskými volbami, jejichž výsledky vyvolaly vlnu nevole a protestů, zejména v hlavním městě Caracasu. Vydala totiž zatykač na Edmunda Gonzáleze Urrutiu, který se prohlásil vítězem hlasování, přestože zveřejněné výsledky hovořili ve prospěch dosavadního prezidenta Nicoláse Madura. Žalobce nyní Gonzáleze obvinil ze spiknutí a dalších zločinů, za účelem přivlastnit si moc v zemi.

"Tento muž má odvahu říci, že neuznává zákony, nic neuznává. Co s tím? To je nepřijatelné," uvedl ve státní televizi Maduro a západní pozorovatelé se shodují na tom, že za tímto výpadem proti opozici stojí právě on. Jedna z tváří opozice Maria Corina Machado uvedla, že tímto krokem si proti sobě prezident popudí ještě větší část obyvatel své země a připomněla, že zvolenou hlavou státu je právě González Urrutia, přestože Nejvyšší soud se přiklonil na Madurovu stranu.

Řada západních zemí se zdráhá uznat oficiální výsledky venezuelských voleb, protože podle nich hlasování nebylo transparentní. Naopak ruský prezident Vladimir Putin nebo jeho čínský protějšek Si Ťin-pching už Madurovi gratulovali k vítězství.

Protesty, které po červencových volbách následovaly, si vyžádaly nejméně 27 mrtvých a asi 2400 zatčených.

Autor: Jan Skala

Související

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci

Nicolás_Maduro_(2019-10-25)_01
Zahraniční

Venezuela zadržela možné atentátníky. Je mezi nimi i výsadkář z Chrudimi

GTNF2_1WoAA_FXe
Zahraniční

V průzkumech vede Kamala Harris. Podle Američanů vyhrála i televizní debatu