čtvrtek 19. září 2024

Maduro se udržel u moci. Začal úřadovat a rozdávat místa svým známým

Venezuelský režim začne utahovat šrouby. Nastoupil nový ministr vnitra, které chce zasáhnout proti všem, co porušily zákon a ústavu.

48384058161_29bf5f7189_b

Nicolás Maduro se ujal funkce venezuelského prezidenta.
Zdroj: Flickr

  • Nicolás Maduro se ujal funkce venezuelského prezidenta.
  • Zdroj: Flickr

Situace v jihoamerické Venezuele se pomalu začíná krystalizovat, ovšem ne tak jak by si ji představovala opozice, která prosazuje liberálně demokratický vývoj země. Po protestech, které ochromily největší města tohoto státu po vyhlášení výsledků prezidentských voleb, v nichž se vítězem prohlásil dosavadní vůdce Nicolás Maduro, to vypadá, že stará garnitura svou moc uhájila. Maduro totiž oznámil, že začíná znovu úřadovat a zároveň sdělil, že se rozhodl pro pár změn ve vládě.

Posty se totiž našly pro dvě nejbližší Madurovy spolupracovníky. Do čela ministerstva pro ropný průmysl dosadil prezident svou dosavadní zástupkyni Delcy Rodriguez a na post ministra vnitra přišel významný poslanec Madurovy Sjednocené socialistické strany Venezuely Diosdado Cabello. Ten prohlásil, že hodlá co nejrychleji zakročit proti v minulých dnech porušili zákony a ústavu, čímž narážel na protivládní demonstrace.

Jejich hlavní tvář, oficiálně poražený kandidát Edmund González Urrutia, už obdržel předvolání na prokuraturu, kde by měl vysvětlit, proč se považuje za vítěze voleb. K výslechu však zatím nedorazil.

Autor: Jan Skala

Související

Anura_Kumara_Dissanayake_2023
Zahraniční

Krizí zmítaná Srí Lanka volí prezidenta. Nejvíce šancí má opoziční komunista

Michal Šimečka
Zahraniční

Slovensko potírá opozici. Šimečka už není místopředsedou Národní rady

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci