čtvrtek 19. září 2024

Mádl míří na Oscary. Vlny budou zastupovat Česko

Mádlovy Vlny budou reprezentovat Česko v boji o Oscary.

Záběr z filmu Vlny

Záběr z filmu Vlny
Zdroj: Bontonfilm

  • Záběr z filmu Vlny
  • Zdroj: Bontonfilm

Dobový snímek Vlny od Jiřího Mádla se stane českým kandidátem na Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film pro 97. ročník Cen Akademie. Snímek zachycuje příběhy novinářů Československého rozhlasu během klíčových událostí konce 60. let. Světovou premiéru měl na karlovarském filmovém festivalu, a od té doby ho vidělo více než 350 tisíc diváků. Na rozdíl od předešlých českých filmů z posledních let vyslaných na Oscara se Vlny pyšní impozantním diváckým hodnocením, jak ilustruje ČSFD s 89 procenty po více než pěti tisících hodnocení.

Užší nominace na Oscary budou oznámeny v polovině prosince, finální seznam pak v lednu. Vítězové budou známi na slavnostním předávání konaném 3. března. Českého prezentanta vyslaného na Oscara vybírala Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Celkem ČFTA vybírala z 13 celovečerních filmů. Mezi finalisty byly také snímky Amerikánka a Mord. Naposledy se Česku podařilo dostat do užších nominací v roce 2020 s filmem Šarlatán.

V minulosti získaly Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film tři československé či české snímky. Byly to Obchod na korze (1965), Ostře sledované vlaky (1967) a Kolja (1996).

Autor: Šimon Mitro

Související

Záběr z filmu Amerikánka
Film a TV Kino

Festival v Litoměřicích uvede v předpremiéře očekávanou Amerikánku

Záběr z filmu Amerikánka
Film a TV Festival

Filmová Amerikánka oslní na dětském festivalu v Karlových Varech

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Film a TV Festival

Finále Plzeň zahájí očekávaný Rok vdovy. V porotě usedne držitel Oscara

Plakát k filmu Vetřelec: Romulus
Film a TV Kino

Srpen v kinech: Mádlovy Vlny a děsivý Vetřelec