čtvrtek 12. září 2024

Maďarsko chce poslat domů Ukrajince ze západu země. Zrušilo bezplatné bydlení

Všem Ukrajincům, kteří nejsou z válkou postižených oblastí, končí v Maďarsku bezplatné bydlení. Rozhodnutí úřadů se dotklo zejména Romů ze západní Ukrajiny.

profimedia-0900397855

Vystěhované rodiny ze západní Ukrajiny.
Zdroj: Profimedia

  • Vystěhované rodiny ze západní Ukrajiny.
  • Zdroj: Profimedia

Podpora Ukrajinců ze strany maďarské vlády končí. Úřady dokonce začínají vystěhovávat cizince, kteří podle nových pravidel nemají nárok na státní podporu. Ta nově platí pouze pro obyvatele 13 oblastí, které jsou bezprostředně postiženy válkou. Peníze od maďarské vlády tak už nebudou dostávat zejména Romové ze západní Ukrajiny, kteří dávky pobírali od února 2022, kdy překročili maďarské hranice, aniž by v jejich regionu válka zuřila.

V praxi to nyní vypadá tak, že tento týden skončilo těmto lidem bezplatné ubytování a nyní musí byty vyklidit. Posedávají proto na ulicích na svých zavazadlech, ovšem do svých původních domovů se vrátit odmítají, přestože jsou zpravidla válkou nedotčené. Přístup maďarských úřadů kritizují lidskoprávní organizace i výbory Evropské unie.

Ti poukazují také na to, že Budapešť v minulých dnech usnadnila na své území vstup státním příslušníkům Ruska a Běloruska, kteří se budou moci v Maďarsku registrovat jako pracovníci, s čímž najdou uplatnění po zemích schengenského prostoru. Že by se jednalo o bezpečnostní riziko, jak tvrdí Evropská unie, Maďarsko odmítá.

Autor: Jan Skala

Související

ced204df4f22a7cca79a4434fd42-1456491
Zahraniční

Blázinec nebo výměna rolí? Turecko podporuje Ukrajinu, Západ couvá

Point_Alpha_Ostseite
Zahraniční

Zavál vítr změn. Před 35 lety se otevřela železná opona v Maďarsku

GXLm0uTXsAEIsFx
Domácí

Vystrčil dorazil do Kyjeva. Krym nesmí být obdobou Mnichova, tvrdí

Pavel Šulc slaví první gól za reprezentaci.
Fotbal Liga národů

Češi v dramatickém duelu udolali Ukrajince, dvakrát skóroval Šulc