pondělí 20. května 2024

Maďaři vyšli do ulic. Svou opozici si vychoval Orbán sám

U příležitosti maďarského státního svátku, který symbolizuje odpor proti habsburské nadvládu, vyzval premiér Orbán k revoluci v rámci EU. A hned měl ulide plné.

1000006790

Včerejší protestní pochod v Budapešti.
Zdroj: X

  • Včerejší protestní pochod v Budapešti.
  • Zdroj: X

Zhruba 10 tisíc lidí protestovalo včera v centru Budapešti proti současné vládě Viktora Orbána a proti jeho režimu, který podle řady politologů vykazuje znaky autoritářství. Protestujicím se nelíbilo Orbánovo prohlášení nedlouho předtím, kdy vyzval ke vzpouře uvnitř Evropské unie a vyřkl touhu, že během následujících měsíců, maximálně pak v horizontu pár let, vládu v Evropě převezmou nacionalní a vlastenecké strany.


Včerejší budapešťská akce ukázala, že na maďarské politické scéně vyrostla nová opozice. Do jejího čela se postavil podnikatel Peter Magyar, který sice vzešel z lůna Orbánovy strany Fidesz a je manželem jeho někdejší blízké spolupracovnice, ovšem dnes představuje jiný politický proud.
Magyar na akci uvedl, že je možné Fidesz porazit demokratickou cestou a poukázal na korupční praktiky uvnitř tohoto hnutí. Jeho cílem je větší evropská integrace Maďarska a odpoutání se od ruského vlivu.

Autor: Jan Skala

Související

peníze
Ekonomika

Česká republika klesla v Indexu prosperity

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

President_Zourabichvili_during_Duda_Visit
Zahraniční

Gruzínská prezidentka vetovala zákon o zahraničním vlivu. Je v rozporu s ústavou

441536051_857701266395930_1758798473202923444_n
Domácí

Zemědělci mají nový termín demonstrace. Odboráři vyzývají vládu k jednání