úterý 2. července 2024

Macron se střelil do nohy. Jeho strana zažívá další volební debakl

Francouzský prezident Emmanuel Macron po ukončení voleb, které pro něho znamenají další drtivou porážky, vyzval voliče, aby v druhém kole volili demokratické kandidáty. Definitivně se rozhodně za týden.

profimedia-0885941191

Emmanuel Macron, následovaný manželkou, ve volební místnosti.
Zdroj: Profimedia

  • Emmanuel Macron, následovaný manželkou, ve volební místnosti.
  • Zdroj: Profimedia

Ve chvíli, kdy francouzský prezident Emmanuel Macron vyhlašoval předčasné volby v reakci na nelichotivý výsledek jeho strany Obnova při hlasování do Evropského parlamentu, možná netušil, že si podobnou hořkou zkušenost zopakuje. Jak totiž vyplývá z povolebních průzkumů a exit pollu, se ziskem kolem 20 procent skončila Obnova na třetím místě, což pro ni znamená obrovský neúspěch. Zejména proto, že podle všeho parlamentní volby se ziskem 34 procent vyhrála krajně pravicová strana Národní sdružení Macronovy velké oponentky Marine Le Pen.

Druhé místo podle předpovědí obsadila Nová levicová fronta, kterou vedou komunisté a sociální demokraté, k nimž se přidali Zelení strana Nepodrobená Francie a dalších několik malých uskupení. Volby zaznamenali nebývale vysokou účast, kdy se k urnám dostavilo necelých 70 procent voličů, což je největší počet od roku 1986.

Podle prvních ohlasů Marine Le Pen a její strana slaví vítězství, kdy sama předsedkyně uvedla, že Macronův politický tábor byl už skoro vyhlazen. Prezident zase vyzval voliče, aby v druhém kole, které se bude konat za týden, hlasovali proti krajní pravici.

Autor: Jan Skala

Související

Kylian Mbappé na gól ze hry na Euru čeká.
Fotbal EURO 2024

Francie rozhodla utrápené utkání s Belgií šťastným gólem

Kylian Mbappé je tahounem Francie.
Fotbal EURO 2024

Francie vyzve ve šlágru osmifinále Belgii

Andrej Babiš
Domácí

Babiš chce v Europarlamentu vlastní frakci. Proti migraci a Green Dealu, tvrdí

Fotbalisté Rakouska slaví výhru.
Fotbal EURO 2024

Překvapivými vítězi skupiny D jsou Rakušané