pondělí 16. září 2024

Macron riskuje doma i venku. Citelně zvyšuje napětí, tvrdí Kreml

Emmanuel Macron už nevystupuje jako mírotvůrce jako na začátku války na Ukrajině. Stále více se stylizuje do role jestřába.

51215714470_6a7bfb9dd7_b

Pod Emmanuelem Macronem se začíná třást židle.
Zdroj: Flickr

  • Pod Emmanuelem Macronem se začíná třást židle.
  • Zdroj: Flickr

Francouzský prezident Emmanuel Macron za posledních pár měsíců předvedl obrat jako málokterý politik, ovšem kýžené body mu to nepřineslo. Ve svých riskantních a nevyzpytatelných tazích však pokračuje. Jde zejména o postoj vůči Rusku, kdy se na evropské scéně stal nejhorlivějším zastáncem nasazení vojsk NATO do bojů na Ukrajině a povolení útočit aliančními zbraněmi na cíle v Rusku.

V uplynulých dnech Ukrajině slíbil dodání stíhaček Mirage 2000-5 a zároveň uvedl, že Francie hodlá cvičit ukrajinské vojáky a piloty. Za to sklidil ostrou kritiku ze strany Ruska, kdy mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že takové kroky vedou stále více k otevřenému vojenskému střetu obou zemí. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová pak apelovala na francouzské obyvatelstvo, aby se probudilo a uvědomilo si, do čeho je zatahováno.

Ovšem ani na domácí scéně Macronovi pšenka nekvete, což naznačily volby do Evropského parlamentu, kdy jeho strana Obroda utrpěla krutou porážku s výsledkem kolem 15 procent. Macron sice vypsal předčasné volby, ale uvedl, že na svou funkci nerezignuje, ani když by parlament ovládla krajně pravicová strana Národní sdružení, která evropské volby s přehledem vyhrála.

Macronovo volební období končí v roce 2027, ovšem už teď se těší mezi Francouzi rekordně nízké oblibě, za což může nejen zahraniční politika, ale také situace na domácí půdě, zejména z hlediska stoupající kriminality, která se přičítá stále většímu počtu migrantů.

Autor: Jan Skala

Související

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu

459306073_122120313242387623_9214592544989802291_n
Zahraniční

V Německu chalífát, ve Francii intifáda. Pařížského imáma prošetřuje policie