čtvrtek 19. září 2024

Macron řinčí zbraněmi. Zvažuje vyslání pozemních jednotek NATO na Ukrajinu

Řada politiků včera kritizovala slovenského premiéra Roberta Fica za to, že mluvil o hrozbě vyslání vojsk NATO na Ukrajinu. Nyní francouzský prezident Ficova slova potvrdil s tím, že aliance uvažuje o podílení se na ukrajinském konfliktu.

51829446912_fd259c429c_b

Blíží se konec éry Emmanuela Macrona?
Zdroj: Flickr

  • Blíží se konec éry Emmanuela Macrona?
  • Zdroj: Flickr

Ještě včera se možnost vyslání vojsk Severoatlantické aliance na Ukrajinu jevila jako nepravděpodobná. Podle nejnovějšího vyjádření francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se ale zdá, že včerejší Ficovo stanovisko má reálný základ. Na pařížském bezpečnostním summitu se totiž první muž Francie striktně vymezil vůči počínání Ruska a načrtl možnost přímého zapojení vojsk NATO do konfliktu. To by však podle řady vojenských expertů znamenalo střet aliančních vojsk s ruskou armádou a silnou eskalaci konfliktu i za hranice Ukrajiny.

„Postoj Ruska se mění. Snaží se zabrat další území a nehledí jen na Ukrajinu, ale také i na mnoho dalších zemí, takže Rusko představuje větší nebezpečí,“ hřímal Macron v Elysejském paláci. O jaké země konkrétně jde, neupřesnil. Jeho slova jsou však nejvážnější výhrůžkou Rusku za dobu dvouletého trvání války.

Zatím není jasné, zda se jedná o Macronovu soukromou aktivitu nebo se s jeho stanoviskem ztotožňuje celá aliance. Česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že zatím o vyslání vojsk na Ukrajinu neslyšela.

Autor: Jan Skala

Související

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

standard_compressed_europe-Pixabay_free_G_Altmann
Ekonomika

Von der Leyen chtěla slyšet, jak na tom Evropa je. Výsledek je alarmující

Slovenští vojáci cvičili s protiletadlovými systémy IGLA
Domácí

Vojáci NATO ničili nad Doupovem nepřátelské drony

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové