sobota 27. července 2024

Macron rétoriku nezměnil, oznámení o poslání vojsk na Ukrajinu zatím nepadlo

Paříž hostí summit států NATO a Evropské unie. Na samý začátek zvolil francouzský prezident tvrdou rétoriku vůči Moskvě.

GHR6HxoW4AAUrdu

Videohovor Volodymyra Zelenského v Elysejském paláci.
Zdroj: X/Emmanuel Macron

  • Videohovor Volodymyra Zelenského v Elysejském paláci.
  • Zdroj: X/Emmanuel Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron zvolil na začátek summitu NATO a EU, který se ode dneška koná v Elysejském paláci, tvrdou tón vůči Rusku a jeho prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Očekávané stanovisko ohledně vyslání vojsk Severoatlantické aliance, o kterém dnes informoval slovenský premiér Robert Fico, však zatím nepadlo. Francouzský prezident uvedl, že ruský režim přitvrzuje svou politiku, což podle Macrona dokumentuje smrt opozičního předáka Alexeje Navalného, ačkoliv úředně bylo stanoveno, že zemřel přirozenou smrtí.

Rusko také podle Macrona chystá nové útoky, kterými chce ovlivnit ukrajinské veřejné mínění, proto je zapotřebí aktivovat všechny dostupné prostředky k další podpoře Ukrajiny, ať finanční, tak vojenské. "Je třeba vyslat Moskvě jasný signál," dodal francouzský prezident. Za dosavadní pomoc poděkovala formou videohovoru i hlava Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

Českou republiku na summitu v Paříži zastupuje premiér Petr Fiala. Ten na setkání podle svých slov odjel s cílem sehnat dostatek peněz na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Fiala se rovněž vyjádřil k Ficovým slovům, který řekl, že válka začala už útoky ukrajinských sil na rusky mluvící obyvatelstvo na východě země. V reakci na to Fiala opět zopakoval svá slova o tom, že stoprocentní vinu nese pouze Vladimir Putin.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0882614742
Zahraniční

Rumuni sestřelují drony nad Ukrajinou. Ruský velvyslanec šel na kobereček

profimedia-0890302155
Domácí Česká politika

Vláda schválila Síkelu kandidátem na eurokomisaře

profimedia-0891928594
Zahraniční

Čína jako mírotvůrce. Ukrajinu i Rusko posunuje ke společnému jednání

452437505_504723428758835_8950211653894583116_n
Zahraniční

Francouzská levice chce post premiéra. Macron uměle protahuje vládu své strany