středa 9. října 2024

Macháč i Menšík se probojovali mezi osmičku nejlepších

Prestižní turnaj Masters 1000 v Šanghaji bude i nadále hostit dva české tenisty. Z osmifinálových bitev postoupili po třech setech Tomáš Macháč i Jakub Menšík.

profimedia-0912031798.jpg

Jakub Menšík porazil hráče z TOP 10 po čtvrté za sebou.
Zdroj: profimedia

  • Jakub Menšík porazil hráče z TOP 10 po čtvrté za sebou.
  • Zdroj: profimedia

Po nezdaru českých tenistek v čínském Wuhanu se zase blýská na lepší časy. Zlatý medailista z
Paříže otočil utkání s Američanem Tommym Paulem. Zopakoval si tak triumf z Tokia, kde právě s Paulem otočil zápas a vyhrál v Tiebreaku 2:1 na sety. Macháčova stoupající forma mu zajistila nejen vítězství, ale i posun v žebříčku do první třicítky. Tam by se měl podívat vůbec poprvé.

Mladý rodák z Prostějova vyřadil z turnaje světovou desítku Grigora Dimitrova. Je to už jeho druhý triumf v Šanghaji proti tenistovi z první desítky žebříčku. Tím prvním byl Andrey Rublev. I tehdy, stejně jako ve všech Menšíkovo utkáních na tomto turnaji, slavil až po třech setech. Dnes mu k triumfu pomohlo rovnou deset es a patnáct vybojovaných brejkbolů. Z nich sice využil jen tři, ale i tak to stačilo na životní úspěch mladého tenisty na turnajích Masters.

Formu si bude muset Menšík udržet. V pátek ho totiž čeká zápas se skoro dvakrát starší tenisovou legendou, Novakem Djokovičem. Momentální držitel čtvrtého místa světového žebříčku, kterému však není cizí ani místo první, zatím neztratil na turnaji set.

Ani Tomáš Macháč si neodpočine. Jeho soupeřem bude Španěl Carlos Alcaraz. S ním se tenista z Berouna utkal před měsícem na Davis Cupu. Tehdy český tým zužovaný zraněními a nemocemi byl proti soupeřům bezzubý. Právě v zápase s Alcarazem si Macháč uhnal zranění a musel skrečovat. Ještě před tím sebral světové dvojce set. Podobný výkon musí podat i zítra.

Výsledky:

Paul T. – Macháč T., 1:2 (6:3, 4:6, 3:6)

Menšík J. -Dimitrov G., 2:1 (6:3, 3:6, 6:4)

Autor: Ondřej Sutnar

Související

profimedia-0903027318.jpg
Tenis

Menšík vydřel v Šanghaji postup, do akce jde Macháč

profimedia-0879758300.jpg
Tenis

203 minut dlouhá řežba vynesla v Pekingu na trůn Alcaraze

Jannik Sinner.
Tenis

Souboj titánů, díl desátý. Alcaraz vyzve v Pekingu Sinnera

profimedia-0906724150.jpg
Tenis

Skvělý Macháč se v Tokiu porve o finále