pátek 20. září 2024

Lyžování i v teple? Harrachov chystá převrat v zasněžování

Jako v prvním lyžařském centru na světě se bude moci v Harrachově lyžovat i za brzkého podzimu či plného rozpuku jara. Nový systém zasněžování by měl krkonošskému středisku vrátit jeho někdejší slávu.

Cyklo_-_Čertova_hora_-_Harrachov_(2)

Harrachov chce masivní investicí přilákat pozornost lyžařů.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Harrachov chce masivní investicí přilákat pozornost lyžařů.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Teploty až 15 stupňů nad nulou a sníh, to je spojení, které odporuje zákonům přírody. Těm se však nyní rozhodli vzepřít ve vyhlášeném krkonošském středisku v Harrachově. I na ně totiž dopadl současný trend teplejších zim a proto se rozhodli investovat 65 milionů korun do nové technologie zasněžování. Ta by měla zaručit lyžování po celou zimní sezóny a prudce tak zvýšit turistickou atraktivitu tohoto horského centra, protože Harrachov bude prvním lyžařským centrem na světě, které bude dokázat tímto způsobem udržovat sníh na dva kilometry dlouhé sjezdovce.

Kromě zmíněné investice poputují peníze z harrachovské radnice i na nákup další techniky, která se bude starat o co nejlepší podmínky pro lyžování. Radní si od toho slibují návrat krkonošského centra na světovou mapu lyžařských středisek.

Už příští lyžařskou sezonu 2025/2026 by měl Harrachov hostit mezinárodní závody a skákat by se mělo na opraveném Velkém můstku. Slavný Mamutí můstek na svou rekonstrukci ale stále ještě čeká.

Autor: Jan Skala

Související

1280px-Certakbynight
Domácí

Mamutí můstek v Harrachově má smůlu. Na jeho opravu zatím nejsou peníze

1280px-13-04-01-Špindlerův-Mlýn-by-RalfR-040
Domácí

Nové lanovky ve Špindlerově Mlýně vyjdou na miliardu

Sjezdovky v Dolní Moravě
Domácí

Nejdelší sjezdovka v Česku zahájí provoz v pátek

ski-area-arlberg-winter-88c36e-1024
Domácí

Lyžařská sezóna začíná. Otevřelo se největší centrum v republice