čtvrtek 19. září 2024

Lovecká sezóna byla loni rekordní

V loňské lovecké sezóně padaly rekordy.

profimedia-0669953120

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

V loňské lovecké sezóně, která se počítá od dubna 2022 do konce března 2023, byly zaznamenány rekordní odstřely jelení a dančí zvěře. Celkem bylo odstřeleno téměř 33 tisíc kusu jelení zvěře, což je o dva tisíce výše než v předešlém období. Dančí zvěře bylo odstřeleno přes 38 tisíc kusu, což je meziročně o 16 procent více.

Muflonů se ulovilo druhé největší množství v české historii, přes deset tisíc kusů. Odstřel divokého prasete alias černé zvěře meziročně poklesl o 23 procent. Celkem bylo odstřeleno 177 877 divočáků. „Zatímco u jelení a daňčí zvěře docházelo v posledním desetiletí téměř k plynulému navyšování odstřelu na nejvyšší hodnoty v historii, u černé zvěře se ve stejném období spíše střídaly rekordní úlovky a jejich následné propady,“ uvedl Josef Kahuda z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Nadprůměrný byl i počet ulovených jelenů sika. V Česku nepůvodního menšího druhu jelena bylo odstřeleno rekordních téměř dvacet tisíc kusů. Počet osob (držitelů platných loveckých lístků) trvale vykonávajících v honitbě právo myslivosti meziročně klesl o tři stovky na 88 489.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSÚ

Související

divoké prase
Domácí Příroda

Novela mysliveckého zákona vyvolává obavy zemědělců

divočák
Domácí

Policisté na Liberecku vyrazí na lov divočáků

divoké prase
Domácí

Myslivecká sezona přinesla rekordní úlovky srstnaté zvěře

Finhval_(1)
Zahraniční Fauna

Japonsko rozšiřuje seznam lovených velryb o další druh