neděle 8. září 2024

Loupež na objednávku? V italském muzeu zbyl z expozice za miliony jediný kousek

Jen jediný šperk nejspíš při útěku vytrousili zloději, kteří doslova vybílili muzeum Vittoriale degli Italiani u jezera Lago di Garda. Odnesli si zlaté náramky, brože, talíře a sošky proslulého Umberta Mastroanniho v hodnotě přes 25 milionů korun.

mastroi

Umělec a jeho tvorba.
Zdroj: X

  • Umělec a jeho tvorba.
  • Zdroj: X

Nejspíš pečlivě plánovaná a na objednávku byla loupež, jaká nemá obdoby. Z výstavních prostor muzea si krátce před koncem výstavy nazvané Jako teplé a tekuté zlato. Zlato Umberta Mastroianniho odnesli zloději až na jedinévšechna díla uznávaného Umberta Mastroianniho, strýce slavného herce Marcella.

Když pak přišli zaměstnanci do muzea, našli tam jen prázdné vitríny. Zmizely přitom výhradně Mastroanniho díla, tři desítky šperků a dvě desítky plastik a sošek. Dalších vystavených předmětů, například šperků od zlatnického mistra Buccellatiho, se zloději ani nedotkli. Museli tak naprosto přesně vědět, co odnést.

"Spolupracujeme s karabiniéry z Gardone Riviera a specialisty z Oddělení ochrany kulturního dědictví v Monze. Také pracujeme s policií na ochraně Vittoriale," uvedl šéf muzea Giordano Bruno Guerri.

Mastroianni je považovaný za jednoho z největších mistrů 20. století a odhaduje se, že cena jeho díla bude strmě stoupat. Vystavené předměty vytvořil v 50. až 90. letech minulého století.

Související

Ukradené LEGO sety.
Krimi

Americký senior kradl a přeprodával tisíce LEGO setů

ViewImage (20)
Krimi

Do pražského zlatnictví šel za bílého dne se sekerou, vzal šperky za čtvrt milionu

car_police_cars_caravan_sirens_red_blue_lights_wallpaper-569308
Krimi

Muž v dámský šatech okradl ženu. Chvíli předtím jej propustili z léčebny

peněženka
Krimi Vánoce

Před Vánoci řádí kapsáři