pátek 5. července 2024

Londýn před korunovací obsadily davy lidí z celého světa

Ti nejtrpělivější fanoušci, kteří chtějí být při korunovaci, kempují v ulicích Londýna už deset dnů. Téměř všichni mají oblečení v národních barvách, s portréty královské rodiny anebo s britskou vlajkou.

FvXC_a4XoAEqcJi.jpg

Londýn den před korunovací.
Zdroj: Twitter

  • Londýn den před korunovací.
  • Zdroj: Twitter

Hlavní část korunovace odstartuje v sobotu v 10:45, kdy se začnou shromažďovat účastníci procesí.

V 11:20 vyrazí průvod v čele s Karlem III. a jeho ženou Camillou z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství. Tam by měl dorazit v pravé poledne, kdy začne korunovační obřad.

Samotná korunovace odstartuje ve 13 hodin a potrvá 60 minut. Pak král s královnou odjedou zpět do Buckinghamského paláce ve zlatém kočáru.

V 15:15 pozdraví královská rodina z balkonu přihlížející a odehraje se slavnostní přelet šedesáti letadel britského letectva, včetně historických Spitfirů nebo letounů Red Arrows.

V Londýně se už několik dnů nacvičují jednotlivé části korunovace a všechno je přesně naplánované minutu po minutě.

Karel III. a Camilla budou mít na korunovaci každý dva slavnostní oděvy. Na cestu do opatství bude král roucho svého dědečka krále Jiřího VI. z jeho korunovace v roce 1937 a Camilla roucho své tchyně královny Alžběty II. z roku 1953. Cestou zpět budou mít speciálně ušité pláště s národními symboly. Pro Anglie to je růže, pro Skotsko bodlák a pro Irsko jetelový čtyřlístek.

Vůbec poprvé zazní při korunovační bohoslužbě modlitba ve velštině a hymnus Veni Creator ve velštině, skotské a irské gaelštině.

Karel III. bude mít korunu svatého Eduarda, kterou měla i královna Alžběta II. při korunovaci v roce 1953. Na konci korunovační bohoslužby ji nahradí státní koruna. Camilla bude mít korunu královny Mary.

V den korunovace se má rozeznít všech 38 tisíc kostelních zvonů ve Spojeném království. Salvy se ozvou z britských válečných lodí a armádních základen.

V neděli se ve Windsoru uskuteční světelná show a koncert, na kterém vystoupí známé hudební a taneční hvězdy.

Související

kc-full
Zahraniční

Londýn vypustil do oběhu bankovky s Karlem III. Britové si na ně však počkají

GNX9Kx4WgAAZKsA
Zahraniční Video

Další silné turbulence: Zranění jsou cestující i posádka

Green_Investment_Summit_(51652934245)
Zahraniční

Khan je staronovým starostou Londýna. Opozice mu vyčítá bezpečnost ve městě

437957560_986527212833099_3854217920731582617_n
Zahraniční

Evropa otevřela dveře džihádu, tvrdí Trump. Očekává spor s Londýnem i Paříží