úterý 22. října 2024

Lobbista se nemůže odvolat. Po roce a půl soudce nevypracoval odůvodnění

Soudce ostravského krajského soudu už rok a půl nedodal písemné vyhotovení v kauze čachrů s veřejnými zakázkami. Teď má poslední šanci vše napravit do konce srpna.

soud

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Už více než rok a půl trvá soudci Krajského soudu v Ostravě Igoru Krajdlovi písemné vypracování odůvodnění rozsudku nad lobbistou Martinem Dědicem, kterého v říjnu 2021 poslal na osm let do vězení a rozhodl i o konfiskaci jeho majetku.

Písemné vyhotovení rozsudku mělo být hotové už v listopadu 2021, ovšem Krajdl několikrát předsedu soudu požádal o prodloužení lhůty. Absence dokumentu však znemožňuje Dědicovi se vůči verdiktu odvolat. Jak pro Ekonomický deník sdělil předseda ostravského krajského soudu Petr Novák. Naposledy Krajdlovi prodloužil lhůtu s podmínkou, že sdělí konečný termín vyhotovení. Ten zatím není znám.

Jisté podle Nováka je, že do dodnes bylo napsáno 496 stran odůvodnění. Dalších dvacet minut diktátu však na přepsání teprve čeká. Předseda proto sám soudci navrhl termín dokončení prací na 31. srpna 2023.

Dědic si svůj trest vyslechl za to, že měl v letech 2008 až 2014 ovlivňovat veřejné zakázky, kdy řadě firem za úplatek přihrával vítězství v lokálních tendrech, čímž ovlivňoval chod v Městské nemocnici Ostrava a v tamních dopravních podnicích. Nepodmíněn čtyřletý trest si s Dědicem vyslechl i Břetislav Pavelek, který v kauze plnil funkci bílého koně.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0924577469
Zahraniční

Průlom v korupčním skandálu. Peruánský exprezident dostal 20 let vězení

GaLq_CHWkAA8bBw
Zahraniční

Další pokus o vypořádání se s migrací selhal. Římský soud bere běžence zpět

GaFk6J6XMAAnK0A
Krimi

Vietnamská magnátka dostala doživotí. Šibenici však stejně neunikne

Silvio_Berlusconi_-_Trento_2018_04
Zahraniční

Berlusconi míří znovu k soudu. Korupční skandál neskončil ani jeho skonem