neděle 29. září 2024

Literární senzace: Znovuobjevené povídky Terryho Pratchetta míří do tisku

Tah pera: Ztracené příběhy – tak se jmenuje sbírka povídek Terryho Pratchetta, oceňovaného spisovatele a tvůrce fenomenálně úspěšné série Zeměplocha. Exkluzivní sbírka nabídne příběhy, které Pratchett napsal do novin v letech 1970 až 1980.

6281658452_99e7de80a7_b

Terry Pratchett
Zdroj: Wikipedia

  • Terry Pratchett
  • Zdroj: Wikipedia

Sbírka vyjde 5. října a přinese dvacet Pratchettových povídek, které psal pro regionální noviny většinou pod pseudonymem Patrick Kearns. Příběhy by se možná nikdy nenašly, nebýt několika oddaných fanoušků.

Jeden z delších příběhů Pátrání po klíčích měl zarámovaný na zdi fanoušek Chris Lawrence více než čtyřicet let. "Povídka Pátrání po klíčích se mnou rezonovala už od mých 15 let. Vážil jsem si jí a pečoval o ni více než 35 let. Přečkala se mnou mnoho stěhování, ale o její důležitosti jsem věděl jen málo,“ popsal Chris Lawrence na oficiálním webu terrypratchett.com. Lawrence upozornil na existenci povídky, zbytek příběhů objevili fanoušci Pat a Jan Harkinovi, kteří prošli desítky let staré noviny, aby znovu našli ztracené poklady.

I když se žádný z příběhů neodehrává na Zeměploše, obsahují povídky autorův typický důvtip, satiru a fantastickou představivost. Čtenáři mohou očekávat, že se setkají s postavami od jeskynních lidí a skřítků přes čaroděje až po duchy a přečtou si o cestování časem, o strašení kanceláří Rady nebo o návštěvníkovi z jiné planety.

"Znovuobjevení těchto příběhů není nic menšího než zázrak a představuje poslední nové Pratchettovo dílo, které kdy pravděpodobně najdeme,“ řekl bývalý asistent a přítel Terryho Pratchetta Rob Wilkins.

Související

profimedia-0872938963
Ostatní Osobnosti

Zemřela držitelka Nobelovy ceny za literaturu Alice Munro. Bylo jí 92 let