úterý 1. října 2024

Lipavský hodil Piráty přes pabulu. Ministrem zahraničí ale zůstává dál

I když Jan Lipavský dnes ponese premiéru Petru Fialovi svou rezignaci, neznamená to, že skončí ve vládě. Dnes dopoledne totiž vystoupit s Pirátské strany.

Lipavský

Ministr zahraničí Jan Lipavský zůstává dál ve funkci jako bezpartijní.
Zdroj: Flickr

  • Ministr zahraničí Jan Lipavský zůstává dál ve funkci jako bezpartijní.
  • Zdroj: Flickr

Ministr zahraničí Jan Lipavský odchází z České pirátské strany, jejímž členem byl od roku 2015. Jako hlavní důvod uvádí, že nesouhlasí se stanoviskem členů strany, podle něhož si Piráti odhlasovali odchod z vlády Petra Fialy (ODS) do opozice. Ovšem jak Lipavský uvedl ve svém příspěvku na sociálních sítích, s pirátskou rétorikou má problémy už delší dobu, kdy se začal se stranou názorově rozcházet. Podle jeho předchozího vyjádření mu vadí klika uvnitř partaje, která se nepokrytě hlásí ke komunismu.

Lipavský už včera oznámil, že jako člen Pirátské strany ve vládě končí a dnes svou demisi předloží předsedovi vlády. Ovšem už jako nestraník. Fiala však demisi nepřijal, protože v minulých dnech uvedl, že by neměl problém, kdyby Lipavský pokračoval v kabinetu dál bez stranické příslušnosti.

S tím, aby ministr zahraničí pokračoval dál ve vládě, ale podle Fialy museli souhlasit i zbylé koaliční strany, tedy KDU-ČSL, STAN a TOP 09. Poslední jmenovaná strana ale slovy své předsedkyně Markéty Pekarové Adamové uvedla, že by měla o resort zahraničí zájem, stejně jako hnutí STAN by chtělo obsadil ministerstvo pro místní rozvoj. Ministerstvo pro legislativu zůstane bezprizorní pod dikcí ministerstva spravedlnosti.

Autor: Jan Skala

Související

Ministr financí Zbyněk Stanjura.
Domácí

Podle Stanjury bude třeba nová koaliční smlouva. Digitalizace zůstane bezprizorní

profimedia-0911076587
Domácí

Senátní výsledky. ANO si polepšilo, ale konkurenci neválcovalo podle očekávání

profimedia-0901817388
Domácí

Lipavský v pondělí podá rezignaci. Končí u Pirátů, ve vládě možná bude pokračovat

profimedia-0909242996
Domácí

Krnov žádá vládu o pomoc po povodních. Škody jdou do miliard