pátek 10. května 2024

Linka důvěry v Bohnicích skončila, Praha o ni dál stojí. Končí i ta v Karviné

Nedostatek peněz byl prý za rozhodnutím Psychiatrické nemocnice v Bohnicích zrušit Linku důvěry. Podle vedení Prahy je ale všechno trochu jinak. Nemocnici nechybí peníze, ale odborníci.

Lidé se proti konci linky důvěry bouří

Za koncem linky důvěry stojí nedostatek personálu
Zdroj: www.pexels.com

  • Za koncem linky důvěry stojí nedostatek personálu
  • Zdroj: www.pexels.com

Vedení pražského magistrátu to kvůli zrušení Linky důvěry pořádně schytalo na sociálních sítích. „V době největší epidemie duševních poruch, pár dnů po střelbě na FF UK končí něco, co fungovalo, kvůli vaší nedostatečné podpoře. Je to i vaše selhání,“ napsal jeden z uživatelů sociální sítě.

Lidé tak reagovali na informace, které podalo některým médiím vedení nemocnice. Náměstkyně primátora hlavního města Prahy Alexandra Udženija ale upozornila, že peníze problém nejsou. „Linka nekončí z toho důvodu, že by ji hlavní město nechtělo finančně podpořit. S vedením nemocnice jsem jednala a jejich hlavním problémem je nedostatečné personální pokrytí této služby,“ vysvětlila. V minulých dvou letech Praha Linku důvěru v Bohnicích podpořila částkou 3,3 milionu korun a je prý připravená posílat jí peníze dál.

Činnost ukončila s nástupem nového roku také Linka důvěry Karviná. Rozhodli o tom radní Moravskoslezského kraje. Od ledna tak v regionu nabízí krizovou pomoc již jen Linka důvěry Ostrava.

Autor: Michaela Dočkalová