pondělí 8. července 2024

Linka D pražského metra se zatím staví, ale město už přemýšlí nad další tratí

Řadu let si Praha vystačila pouze se třemi linkami metra. Nyní, krátce po zahájení výstavby trasy D radní vážně přemýšlejí o páté lince.

7173367065_4115038725_b

Praha chce v příštích desetiletích razantně rozšířit kolejovou dopravu metra.
Zdroj: Flickr

  • Praha chce v příštích desetiletích razantně rozšířit kolejovou dopravu metra.
  • Zdroj: Flickr

I když má být linka D pražského metra dokončená až v roce 2029, už chtějí radní nechat vypracovat rozsáhlou studii na trasu další, na linku E. Ta by na rozdíl od všech tří dosavadních a jedné rozestavěné linky neměla zajíždět do centra Prahy, ale měla by zlepšit dopravní obslužnost míst, kde teprve výstavba vyroste. Přesná trasa a zastávky tak nejsou známé, ale podle předpokladů by se linka měla centru Prahy vyhnout obloukem.

Trasa E by měla tvořit polovinu plánované linky, která by měla obkroužit Prahu v takřka pravidelném kruhu. Podle náměstka pražského primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba je už vybraný koordinátor, který v příštích letech zajistí studii, jež by plánu dala konkrétní obrysy.

„V rámci studie proveditelnosti se bude řešit, kudy přesně ta okružní kolejová linka povede, jakou technologii budeme využívat – a co by to tak zhruba mělo stát. Je to záležitost, kde se snažíme dívat do budoucna, dopředu na několik desetiletí, kdy ten stávající dopravní systém rozhodně nebude stačit ani obyvatelům Prahy, ani návštěvníkům,“ uvedl Hřib.

Autor: Jan Skala

Související

dělníci
Domácí

Loni došlo k téměř 36 tisícům pracovních úrazů. 74 zaměstnanců zemřelo

GR4LZEkbQAA2JbV
Krimi

Narkoman se poléval benzínem a vzýval Alláhu, druhý chtěl skákat ze střechy

FtXFQYQaEAEE4nA (1).jpg
Ostatní Video

Do metra v New Yorku smí psi jen v tašce. Pejskaři do ní nacpou i bernardýna

Dejvicke_divadlo
Domácí

Připravuje se rekonstrukce Dejvického divadla. Scéna se musí odstěhovat