neděle 8. září 2024

Liga mistrů vrcholí, naposledy v současném formátu

V finále Ligy mistrů na legendárním stadionu Wembley se utká favorizovaný Real Madrid s Burussií Dortmund.

Finále Ligy mistrů hostí Wembley.

Finále Ligy mistrů hostí Wembley.
Zdroj: Profimedia

  • Finále Ligy mistrů hostí Wembley.
  • Zdroj: Profimedia

Legendární stadion Wembley v sobotu večer hostí finále Ligy mistrů. Proti sobě se postaví čtrnáctinásobný mistr této soutěže Real Madrid a černý kůň letošního ročníku Borussia Dortmund.

Finálové utkání se ponese mimo jiné ve znamení loučení dvou výrazných postav obou týmů. V dresu Realu odehraje své poslední utkání Toni Kroos, německý reprezentant, který do Realu přestoupil před deseti lety z Bayernu a posbíral s ním všechny myslitelné úspěchy.

Ve žluto černých barvách se na druhé straně naposledy představí miláček fanoušků Dortmundu a dlouholetá opora týmu Marc Reus. Oba tito fotbaloví velikáni by se jistě rádi rozloučili výhrou nejcennější klubové trofeje.

Letošní ročník Ligy mistrů je také unikátní tím, že je poslední, který se ještě odehrál v současném formátu. Od příští sezony vstupuje v platnost nový formát soutěže s rozšířenou ligovou fází.

Podle bookmakerů má k vítězství výrazně blíže Real Madrid se svou ofenzivní hvězdou Viníciem Júniorem. Nicméně finále Evropské ligy minulý týden a Evropské konferenční ligy ve středu ukázalo, že být favoritem ještě nic neznamená. Obě finále nižších evropských pohárů totiž ovládli papíroví outsideři.

Finále ve Wembley, kam se vejde až 90 tisíc diváků, vypukne v sobotu od 21:00 a přímý přenos pro české fanoušky zajistí Nova Sport 3.

Autor: Ota Černý

Související

profimedia-0898421842.jpg
Fotbal Superpohár UEFA

O zisk rekordního šestého Superpoháru zabojuje Real Madrid s Atalantou

Daniel Havel a Jakub Špicar ve finále olympijských her
Ostatní OH Paříž

Špicar s Havlem berou v Paříži sedmé místo

Martin Fuksa
Ostatní OH Paříž

Kanoista Fuksa jel v semifinále skvěle a popere se o medaili

Jakub Vadlejch na Stade de France
Ostatní OH Paříž

Vadlejch s přehledem postoupil do finále, stačil mu jediný hod