Lidstvo je na prahu zničení stability Země. Téměř prolomilo sedmou planetární mez

Sedmou z devíti planetárních mezí brzy prolomíme. Jde o hranice, které udávají maximální míru zátěže Země. Jejich překročení může způsobit nestabilitu planety a nenávratné změny.

51282350236_2a8abe3f73_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Klimatická změna, uvolňování chemických látek do životního prostředí, velké vymírání druhů zvířat a rostlin, změny v koloběhu látek mezi živými organismy a neživými částmi, ale také odlesňování ploch a znečištění sladkovodních vod. Lidé svou industriální činností výše zmíněných šest planetárních hranic již nenávratně překonali.

Sedmou měřitelnou mezí je kyselost oceánů. Oceány se podle vědců blíží ke kritickému prahu. K okyselení oceánů dochází kvůli absorpci velkého množství oxidu uhličitého. Pro mořský ekosystém to představuje obrovskou hrozbu. Oceány nejsou navíc kvůli tomu schopné ukládat uhlík. 

S překvapením oborníků si hranice, která měří úbytek stratosférického ozónu, tedy zvětšování se ozónové díry, vede poměrně dobře a zůstává stabilní. K mírnému zlepšení pak podle nich došlo u zatížení planety atmosférickým aerosolem, tedy u mikročástic v ovzduší jako je dým, nebo například pouštní prach.

Autor: Zuzana Beranová

Související

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

Pluto
Světové dny Vesmír

Den degradace Pluta

ParaguayChaco_Clearings_for_cattle_grazing
Zahraniční

Ekologický průlom v Argentině. Soud zastavil kácení lesních ploch

Tučňák galapážský
Zahraniční Klimatické změny

Galapágy ohrožují klimatické změny