„Lidský život je víc než baterky,“ napsal plzeňský primátor ministerstvům

Zejména kvůli zachování letecké záchranné služby vytáhly do boje proti gigafactory představitelé Plzeňského kraje a magistrátu. Po ministerstvech žádají jasnou odpověď, jak bude zajištěna lékařská péče.

profimedia-0796940748

I takhle by mohla vypadat gigafactory u Plzně. Na fotce gigafactory automobilky Tesla v Německu.
Zdroj: Profimedia

  • I takhle by mohla vypadat gigafactory u Plzně. Na fotce gigafactory automobilky Tesla v Německu.
  • Zdroj: Profimedia

Skutečnost, že by se kvůli plánované stavbě gigafactory na letišti v Líních u Plzně, měla přesunout letecká záchranka do Karlových Varů, vzbudila velké emoce. Toto rozhodnutí, které přejala řada médií, nyní hýbe i krajským úřadem a plzeňskou radnicí. Proto se jak plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO), tak hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti) obracejí přímo na Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo zdravotnictví, po kterých žádají jasnou odpověď, jak bude, v případě výstavby gigafactory, zabezpečena zdravotní služba na Plzeňsku.

Lidský život je víc než baterky! Zásadně proto odmítám jakékoliv snahy české vlády o přesunutí armádní letecké záchranné služby mimo Plzeňský kraj,“ napsal na svém facebooku Zarzycký. Po ministrovi průmyslu Jozefu Síkelovi (STAN) a ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) žádá on i hejtman Špoták odpovědi na otázky související s budoucností záchranky, protože panují obavy, že nebude možné zajišťovat dosavadní péči z Karlových Varů.

Armádní letecká záchranná služba na líňském letišti funguje v nepřetržitém provozu a společně s Fakultní nemocnicí Plzeň je součástí záchranného systému Plzeňského kraje. Právě fakultní nemocnice Karlovým Varům chybí.

O výstavbě gigafactory automobilového koncertu Volkswagen na baterie do elektromobilů na letišti v Líních se mluví už dlouho. Největším zastáncem projektu je Ministerstvo průmyslu, které argumentuje i tím, že výrobní haly dají práci čtyřem tisícům lidí. Ve velkém se však bude zřejmě jednat o agenturní dělníky ze zahraničí.

Autor: Jan Skala

Související

fencl52
Domácí

Západočeská univerzita nabízí budovu ředitelství Škodovky. Chce za ní 175 milionů

Křižíkova ulici v Plzni na Roudné.
Domácí

Plzeň rozšiřuje placené parkování na Roudné a v Petrohradě

459412504_10161087483079219_6345409652675667534_n
Domácí

Pardubice i Plzeň pojedou po staru. Jen ti Piráti už u toho budou chybět

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny