pondělí 16. září 2024

Lídr Hamásu Haníja byl zabit v Íránu. Izrael je podezřelý z atentátu

Lídr palestinského hnutí Hamás, Ismáíl Haníja, byl údajně zabit v Teheránu, oznámil Hamás. Podle íránských Revolučních gard se stal terčem atentátu, přičemž s ním zahynul i jeho osobní strážce.

profimedia-0834195019

Lídr palestinského hnutí Hamás, Ismáíl Haníja
Zdroj: Profimedia

  • Lídr palestinského hnutí Hamás, Ismáíl Haníja
  • Zdroj: Profimedia

Hamás obvinil z atentátu Izrael. Íránské Revoluční gardy potvrdily, že případ atentátu je v šetření, ale konkrétní pachatelé zatím nejsou známí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na otázky o atentátu neodpověděl a izraelská armáda uvedla, že se nebude vyjadřovat k zahraničním reportážím.

Analytici a odborníci spekulují, že za atentátem mohou stát izraelské tajné služby, zejména po slibech izraelských představitelů o odvetě za teroristický útok na Izrael z loňského října. Haníja byl v době atentátu přítomen na přísaze nového íránského prezidenta Masúda Pezeškjána.

Íránské úřady čelí kritice za nedostatečnou ochranu Haníji, která je vnímána jako vážné selhání. Vysoké představitele Hamásu a palestinské vůdce jeho smrt pobouřila, vyzvali k generálním stávkám a masovým demonstracím. Haníja, který žil v Kataru a jehož synové a vnoučata byli nedávno zabiti při izraelském náletu, měl v Palestině silnou podporu.

Turecko, Rusko a Čína ostře odsoudily atentát a varovaly před dalším zhoršením situace v regionu. Dále se objevily výzvy k vyvážení odpovědi ze strany Íránu, aby nedošlo k rozsáhlejší eskalaci. Informace o Haníjově smrti přišla krátce po zprávě o zabití velitele Hizballáhu v Beirútu, což naznačuje pokračující intenzivní konflikt v regionu.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris odsoudila atentát na Trumpa. Jsem znepokojena, řekla

GXkxb5vXAAA8rPZ
Zahraniční

Netanjahu slibuje odplatu Jemencům. Jejich raketa přistála uprostřed Izraele

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci