středa 24. dubna 2024

Lidice lehly popelem před 81 lety. Likvidaci obce přihlížel K. H. Frank

Jediný dopis a mocenské ambice K. H. Franka mohly za to, že život v Lidicích na Kladensku přestal existovat. Dnes uplyne 81 let od chvíle, kdy nacisté obec vyhladili.

Lidice

Lidice 1942. Spoušť, kterou za sebou Němci nechali.
Zdroj: Wikipedia

  • Lidice 1942. Spoušť, kterou za sebou Němci nechali.
  • Zdroj: Wikipedia

Vypálení Lidic je jedno z největších zvěrstev druhé světové války, po kterém zůstalo 340 mrtvých a název obce na Kladensku ve středních Čechách zmizel z mapy. I když po ukončení války vyrostly o kousek dál nové Lidice, původní místo, kde 10. června 1942 řádily jednotky nacistického gestapa, připomíná rozlehlý památník a muzeum, dokumentující tragédii, která se stala jen pouhou náhodou a odstartovala ji hloupá frajeřina kvůli ukončení milostného vztahu.

Drahá Aničko! Promiň, že ti píši tak pozdě… Co jsem chtěl udělat, tak jsem udělal. Onoho osudného dne jsem spal někde na Čabárně. Jsem zdráv. Na shledanou tento týden a pak se už neuvidíme. Milan.“ Dopis tohoto znění zachytil majitel továrny na baterie ve Slaném začátkem června 1942, adresátkou byla jedna ze zaměstnankyň Anna Marusczáková. V domnění, že by dotyčný Milan mohl mít něco společného s nedávno provedeným atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, uvědomil ředitel továrny četnictvo a následně i gestapo. To si samozřejmě pro Marusczákovou přišlo. Dívka při výslechu prozradila, že jí dotyčný prosil, aby vyřídila pozdravy rodině Horákových z Lidic od jejich synů, kteří sloužili u britského letectva. Víc gestapo vědět nepotřebovalo. V době heydrichiády se jediná zmínka o zahraničním odboji rovnala trestu smrti.

V lidickém případu navíc rozhodl o rázném postupu německý ministr pro Protektorát Čechy a Morava Karl Hermann Frank. Ten věřil, že důslednou akcí docílí jmenování do funkce říšského protektora, a odjel v ráno 10. června 1942 přímo do Lidic. Tam po celý den dohlížel na série poprav a deportací, o kterých pak osobně referoval německému vůdci Adolfu Hitlerovi.

Z Milana z dopisu Anně Marusczákové se nakonec vyklubal jistý Václav Říha, který osudným psaním chtěl ukončit vztah se svou milenkou, protože se jako ženatý člověk bál, vyzrazení společného mileneckého tajemství. Po řadě výslechů kladenské gestapo usoudilo, že Říha ani Marusczáková nemají s atentátem na Heydricha nic společného a ani v Lidicích samotných se nenašly žádné kompromitující materiály či arsenál zbraní. Možná i proto se K. H. Frank až do konce války říšským protektorem nestal. Po pádu Třetí říše navíc sám skončil na šibenici.

Autor: Jan Skala

Související

Robert Oppenheimer
Zahraniční Výročí

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety

Immanuel Kant
Zahraniční Výročí

Immanuel Kant se narodil před 300 lety. Jeho myšlenky rezonují dodnes

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy

1024px-242-EB-6-43A_-_DPLA_-_1efd121f86de82fe26546c98307d52fa
Zahraniční

Německý vůdce se narodil před 135 lety. Jeho jméno však byla zkomolenina