neděle 16. června 2024

Lidé v Rybitví se bouří proti spalovně. Ministerstvo ji však povolilo

Lidé z Rybitví i pardubičtí radní se spoléhají na Senát, kterému adresují petici proti výstavbě spalovny. Ministerstvo se však přiklonilo na stranu investora.

spalovna

Takovou spalovnu, jako stojí v Chotíkově na Plzeňsku, v Rybitví nechtějí.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Takovou spalovnu, jako stojí v Chotíkově na Plzeňsku, v Rybitví nechtějí.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Už více než deset tisíc lidí podepsalo petici proti spalovně odpadu v obci Rybitví na Pardubicku. Tu chce vystavět firma AVE CZ a její kroky podporuje i ministerstvo životního prostředí, které vytýčilo 45 podmínek, které musí investor splnit k tomu, aby spalovna získala povolení. Jde například o zabezpečení skladovacího prostoru pro odpady nebo instalaci protihlukových opatření. Ostatní výtky pardubické radnice, pod kterou Rybitví patří, ministerstvo nepovažuje za takové, aby výrazně ovlivňovaly životní prostředí.

Záměr vystavět v Rybitví spalovnu je starý už bezmála dvacet let. Firma AVE CZ koupila areál bývalé chemičky už v roce 2006 a od té doby se snaží získat potřebná povolení, proto nynější stanovisko ministerstva přivítala. Město chtělo výstavbě zabránit tím, že odsouhlasilo záměr prostory chemičky od firmy odkoupit. Cena 35 milionů se však radním zdála vysoká, a proto z celé věci sešlo. Nyní spoléhá na sílu petice, kterou chce doručit do Senátu.

Autor: Jan Skala

Související

záchranné centrum Zoo Tábor
Domácí Fauna

Zabavené šelmy najdou útočiště v táborské zoo

PET lahve
Domácí Ekologie

Jen každá druhá PET lahev míří k recyklaci, uvádí ministerstvo

Kasárna_Karlín_garáže_2
Domácí

Co bude s Kasárnami Karlín? Za jejich znovuotevření bojuje i petice

Nová zelená úsporám
Domácí

Senioři a nízkopříjmoví mohou získat až 250 tisíc na zateplení