pondělí 20. května 2024

Lidé v Maroku čekají na pomoc, vláda ji přijímá jen od některých zemí

Přestože na šedesát států nabídlo Maroku ihned po ničivém zemětřesení pomoc, například český USAR tým, vláda na nabídky nereaguje. Obyvatelé postižených oblastí si stěžují, že úřady ignorují odlehlé vesnice.

profimedia-0804774781

Následky zemětřesení v Maroku.
Zdroj: Profimedia

  • Následky zemětřesení v Maroku.
  • Zdroj: Profimedia

„Rušíme pohotovost českého USAR týmu. Neobdrželi jsme z Maroka oficiální souhlas s jeho nasazením. Pomoc záchranných týmů má skutečně smysl v nejbližších hodinách a dnech, protože s každým dalším dnem se už šance na záchranu životů rapidně snižují. Nevylučujeme případnou humanitární pomoc, například stany, přikrývky, pokud o ni Maroko požádá,“ uvedli čeští hasiči na svém Twitteru.

Maroko upřednostnilo pomoc od Velké Británie, Španělska, Kataru a Spojených arabských emirátů. Naopak nedalo zelenou nabídkám pomoci z Francie, USA, Izraele či Turecka.

Mnoho míst je přitom bez elektřiny nebo telefonního spojení, lidé přečkávají v provizorních přístřešcích a nemají vodu ani jídlo.

Maroko zasáhlo zemětřesení o síle sedmi stupňů Richterovy stupnice v pátek v noci. Zavinilo smrt nejméně 2 800 lidí, víc než 2 500 dalších je zraněných.

Související

8919679424_775e8c3d1d_b
Zahraniční Fauna

Skupina kosatek potopila plachetnici proplouvající Gibraltarským průplavem

profimedia-0870192164
Zahraniční

V Súdánu hladoví miliony lidí, varuje OSN

חדראוכלכרםשלום5845
Zahraniční

OSN i USA se zlobí na Izrael. Kvůli bombardování i blokování pomoci

Gibraltar._El_Peñón
Zahraniční

Suchou nohou do Afriky. Podvodní tunel by měl spojit Španělsko a Maroko