sobota 28. září 2024

Lidé se bouří proti nové spalovně v Neratovicích

Vypadá to, že v Neratovicích bude stát nová spalovna. Veřejnost s ní ale rezolutně nesouhlasí. Bojí se o radikální zhoršení životního ovzduší.

emise

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Odpadová společnost FCC chce v Neratovicích vybudovat spalovnu, která by dodávala energii chemičce Spolana. Problém je ovšem v tom, že Středočeský kraj počítá už s dalšími dvěma spalovnami. Jedna z nich vznikne v Horních Počaplech u Mělníka.

V prosinci minulého roku ve veřejném projednání většina účastníků z řad místní veřejnosti vyjádřila nesouhlas s plánovanou spalovnou v Neratovicích. Lidé se bojí zhoršení životního prostředí. Chemička Spolana je jedním z největších znečišťovatelů v Česku.

Spalovna navíc údajně může produkovat emise a chemické látky, které je zapotřebí kontinuálně kontrolovat a měřit. Opatření navrhla ekologická organizace Arnika, která chce měřit emise takzvaných dioxinů nad rámec povinností vycházejících z české legislativy. To však zástupce FCC Karel Hlaváček odmítá. „Zařízení bude podléhat integrovanému povolení, kdy součástí tohoto povolení bude i specifikace měřených látek, četnost měření a další podrobnosti.“ Měření emisí nad rámec české legislativy nepovažuje za nutné ani Ministerstvo životního prostředí. Aktuálně se dioxiny u spaloven měří dvakrát ročně, a to po dobu několika hodin.

Čím dioxiny škodí?

Dioxiny představují velké nebezpečí pro lidské zdraví hlavně při kontaminaci potravního řetězce.

Stačí jen malá koncentrace této látky, a protože je karcinogenní, negativně ovlivňuje náš hormonální i imunitní systém.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Zrevitalizovaný zámecký park
Domácí

Zámecký park v Panenských Břežanech září novotou

Čelákovice
Domácí

Čelákovice se dočkají obchvatu

Rakovník
Domácí

Severní obchvat Rakovníka bude hotov v roce 2027

Krajská správa a údržba silnic
Domácí

Říčany budou mít novou relaxační zónu