úterý 8. října 2024

Lidé s autismem se dožívají nižšího věku

Studie zjistila, že lidé s autismem a mentálním postižením mají nižší míru dožití.

autismus

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Podle nové studie publikované v časopise The Lancet Regional Health – Europe, která se zabývala britskou populací osob s autismem a mentálním postižením, mají tito lidé nižší průměrnou délku života. Jde o první studii, která se zabývala průměrnou délkou života osob s autismem. Experti zdůrazňují, že samotný autismus pravděpodobně přímo nesnižuje délku života, ale spíše dochází u těchto pacientů k diskriminaci ve zdravotní péči.

Výzkumníci analyzovali data od roku 1989 do 2019 o celkem 17 130 lidech s autismem bez mentálního postižení a 6 450 lidech s autismem s mentálním postižením. Zjistili, že průměrná délka života autistických mužů a žen bez mentálního postižení byla 74,6 respektive 76,8 let. Autisté s mentálním postižením měli ještě nižší průměrnou délku života, a to 71,7 let u mužů a 69,6 let u žen. Průměrný věk dožití mužů v Británii je 80 let, u žen je ještě o tři roky vyšší.

Podle výsledků studie není překvapující, že lidé s autismem mají vyšší riziko předčasné smrti. Problémy s dostupností zdravotní péče, nesprávná diagnostika a další současná onemocnění nebo mentální problémy mohou hrát klíčovou roli v této problematice. Výsledky studie naznačují pokračující nerovnosti a nedostatečnou péči o autisty. Podle Aurélie Baranger, ředitelky bruselské charity Autism Europe, jsou tyto nerovnosti spojeny s diskriminací, nedostatkem porozumění a bariérami při poskytování klíčových služeb.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: EuroNews, The Lancet Regional Health - Europe

Související

idalias
Domácí

Na západ Evropy se řítí hurikán Kirk. Ten poznamená počasí i v České republice

oheň
Světové dny Zdraví

Den popálenin

operace
Zahraniční Zdraví

Evropa řeší nedostatek zdravotníků zahraniční pracovní silou

profimedia-0859422296
Domácí Zdraví

Reforma psychiatrické péče vázne. Centra duševního zdraví se potýkají s problémy