Lidé prodávají vlky, vydávají je za vlčáky. Hrozí jim pokuta až 1,5 milionu korun

Chovat vlky a jejich křížence zakazuje zákon. Přesto se Česká inspekce životního prostředí čím dál častěji setkává s jejich chovem, přestože jim hrozí pokuta až 1,5 milionu korun.

Vlci

Vlci jsou ohrožený druh a v domácím chovu nemají co dělat.
Zdroj: Pixabay.com

  • Vlci jsou ohrožený druh a v domácím chovu nemají co dělat.
  • Zdroj: Pixabay.com

Inspektoři České inspekce životního prostředí se setkávají například s tím, že lidé nabízejí hybrida vlka a psa k prodeji na různých internetových stránkách. Zvíře však inzerují jako československého vlčáka. Laik nemá šanci vlčata od štěňat československého vlčáka rozeznat. "Nákup československého vlčáka bez průkazu původu je značně rizikový. Zájemce o takové zvíře by si měl prověřit, zda je chovatel dostatečně zodpovědný a neprodává mu křížence psa s vlkem. Při šlechtění československého vlčáka se sice  v minulosti využilo několik vlků, již po několik desetiletí se však vlci v chovu používat nesmí,“ upozorňuje Jindřich Novák z inspekce.

Vlci či kříženci se ve třech až pěti letech pokoušejí uplatnit postavení v hierarchii smečky, tedy v rodině chovatele, začnou trpět stresem, jsou agresivní a v běžných podmínkách prakticky nezvladatelní. „Setkali jsme se s případem, kdy byl kříženec vlka a psa přes den uvázaný k lavičce uprostřed sídliště a v noci přespával v autě. Chovatel si mládě pořídil s tím, že se jedná o československého vlčáka. Zvíře však začalo být agresivní a zesílilo natolik, že jakákoliv manipulace s ním byla prakticky nemožná,“ popisuje Novák případ, kterým se inspekce zabývala letos na jaře. Chovateli zvíře inspektoři odebrali, nechali udělat genetické testy, a ty potvrdily, že jeden z jeho rodičů byl vlk.

Pokud mají lidé podezření, že si místo vlčáka zakoupili vlka nebo křížence vlka a psa, měli by se obrátit na Českou inspekci životního prostředí. „Nezvladatelná zvířata v žádném případě nevypouštějte do přírody. Nebudou mít strach z lidí a budou nebezpečná. Jejich křížení s divokými vlky navíc může ohrozit genetickou čistotu a chování vlčích populací,“ varuje Novák.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

účtenka
Domácí Ekologie

Účtenky pouze do směsného odpadu. Jejich recyklace ohrožuje životní prostředí

2018-06-23-21-41-58
Domácí

Vlků v Krkonoších přibývá. Už se pohybují po celém národním parku

pták kroužek
Domácí

Ministerstvo varuje před nelegálním prodejem kroužků pro ptáky

vlci Tábor
Domácí Fauna

Vlky z nelegálního chovu přijala Zoo Tábor