čtvrtek 17. října 2024

Lidé mají problematické vlky nahlašovat, říkají správci Národního parku Šumava

Setkat se na Šumavě s vlkem není až tak nepravděpodobné. Proto správci Národního parku Šumava vydali pokyny, jak se chovat v případě, že ho skutečně potkáte.

Vlci

Problémoví vlci se budou plašit, odchytávat nebo eliminovat.
Zdroj: pixabay.com

  • Problémoví vlci se budou plašit, odchytávat nebo eliminovat.
  • Zdroj: pixabay.com

Správa parku vytvořila speciální pohotovostní štáb, jehož úkolem je vyhodnocovat chování problematických vlků. A pokud se s těmito problémovými vlky setkají i návštěvníci parku, měli by to okamžitě nahlásit telefonem nebo prostřednictvím e-mailu jeho správcům.

„Je zapotřebí předat komplexnější informace, minimálně datum, hodinu a místo pozorování, popis chování vlka a když to jen trochu půjde, tak nám poslat fotografii, v ideálním případě video,“ vysvětluje vedoucí oddělení zoologie správy parku Jan Mokrý.

Park zároveň vydal opatření, díky kterému se mohou na jeho území a v chráněné krajinné oblasti Šumava problematičtí vlci cíleně plašit, odchytávat anebo – v krajních případech – také odstranit. To znamená, že půjde o vlky, kteří již nejsou plaší a nebojí se lidí nebo jsou nebezpeční pro hospodářská zvířata. Stejně tak je možné eliminovat výskyt kříženců vlka a psa.

Jen za letošní rok řešili správci parku 35 škodních událostí, které způsobil vlk. Nejčastěji se potíže objevují na území Chráněné krajinné oblasti Šumava a těsně za hranicemi této oblasti.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Sběr borůvek na Šumavě
Domácí

Národní park Šumava čelí nájezdům černých sběračů borůvek

2018-06-23-21-41-58
Domácí

Vlků v Krkonoších přibývá. Už se pohybují po celém národním parku

vlci Tábor
Domácí Fauna

Vlky z nelegálního chovu přijala Zoo Tábor

Vlci
Domácí

Lidé prodávají vlky, vydávají je za vlčáky. Hrozí jim pokuta až 1,5 milionu korun