Lidé se nemusí děsit, že neumí 30 druhů rostlin určených k lidské konzumaci ani vyjmenovat. Kromě ovoce a zeleniny se počítají také různé druhy oříšků, luštěnin, bylinek i obilovin. Číslo 30 rostlin týdně vychází z výsledků studie, která ukázala, že lidé, kteří konzumovali každý týden takto pestré množství produktů rostlinného původu, měli nejzdravější střevní mikrobiom, který je ukazatelem pevného zdraví.
Každý druh rostlinné stravy totiž obsahuje jiný druh vlákniny a prebiotik, které podporují různé důležité střevní bakterie. Širší pestrost rostlinné stravy spojují vědci s nižším rizikem obezity, zánětů v těle a metabolických onemocnění.
Při rozložení rostlinné stravy do celého týdne, jejich počet odpovídá prakticky minulému modelu doporučeného počtu porcí zeleniny a ovoce. Sníst každý den čtyři až pět druhů rostlinné stravy již nezní tak nereálně.