čtvrtek 4. července 2024

Liberty Ostrava dostala další šanci. Soud prodloužil moratorium o tři měsíce

Další tři měsíce na urovnání své neutěšené finanční situace dal ostravský krajský soud huti Liberty prodloužením moratoria. Hlavnímu věřiteli se to však nelíbí.

profimedia-0851696473

Majitel společnosti Liberty Sanjeev Gupta u soudu.
Zdroj: Profimedia

  • Majitel společnosti Liberty Sanjeev Gupta u soudu.
  • Zdroj: Profimedia

Další tři měsíce bude ostravská huť Liberty chráněna před svými věřiteli. Krajský soud v Ostravě rozhodl o prodloužení moratoria, tedy ochrany před věřiteli, na další tři měsíce. Prvotní rozhodnutí tak prodloužil o stejnou dobu, protože ochrannou ruku nad hutí držel od 21. prosince.

Huť podle prvotního nařízení soudu musí pracovat na restrukturalizačním plánu, který by ji dostal do lepší situace a byla schopna plnit své závazky. O něm však budou věřitelé jednat do poloviny dubna, což byl jeden z hlavních argumentů, proč soud moratorium prodloužil. Navíc, většina věřitelů tvrdí, že se Liberty ke svým závazkům chová zodpovědně.

Jediný, ač o to důležitějším věřitelem, jemuž se prodloužení moratoria nelíbí, je společnost Tameh Czech, které ostravská huť dluží tu nejvyšší částku, přesahující dvě miliardy korun. Podle mediálního zástupce společnosti Liberty moratoria zneužívá a nevyužívá jej zcela k řešení svých problémů.

Huť Liberty se potýká s finančními nesnázemi už od loňského podzimu, kdy musela odstavit vysokou pec. Před Vánoce zastavila celou výrobu, protože právě Tameh Czech ji přestal z důvodu vysokých dluhů dodávat energie. Od té doby je více než dva tisíce jejích zaměstnanců doma.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0882676173
Ekonomika

Peníze zaměstnancům Liberty dá stát. Než přijdou, půjčí jim kraj

Nova_hut_ocelarna
Ekonomika

Zaměstnanci Liberty o své peníze nepřijdou. Vyplatí je však úřad práce

soud
Krimi

Mladík schvaloval útok Hamásu na Izrael. Soud mu za to dal podmínku

Nova_hut_ocelarna_energetika
Ekonomika

Ostravskou Liberty koupí pravděpodobně miliardář Strnad. Očekává rychlé zbrojení