pátek 18. října 2024

Liberecký zámek se otevřel veřejnosti. Prohlídky jsou už týdny vyprodané

Největší expozice skla na světě byla veřejnosti dlouho uzamčena. Nyní si ji mohou lidí prohlédnout na libereckém zámku, který se po letech znovu otevřel veřejnosti.

1280px-Liberec_,_zámek

Liberecký zámek se otevřel veřejnosti.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Liberecký zámek se otevřel veřejnosti.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Liberecký zámek o uplynulém víkendu poprvé po letech otevřel své prostory a zájem byl enormní. Provozovatelé, kteří nově nabízejí komentované prohlídky, tak tvrdí, že i v dalších dnech se budou potýkat s velmi vysokým zájmem o návštěvu zámku, kde je jedna z největších expozic skla na světě, která dosud nebyla veřejnosti přístupná.

Zájemci si mimo ní mohou prohlédnout také kanceláře a luxusní prostory, které v 90. letech užívala česká herečka a později zkrachovalá podnikatelka Regina Rázlová, a k vidění je i podlaha, která na sever Čech byla převezena přímo z Pražského hradu, kde byla pravděpodobně umístěna v pracovně bývalého prezidenta Gustáva Husáka.

Největší zájem však vzbuzuje unikátní kaple, která zasvěcena jedné z nejvýraznějších tamních zámeckých paní, Kateřinu z Redernu, která na libereckém zámku přebývala v 17. století.

Zámek nyní vlastní město Liberec. To jej po sérií průtahů koupil před nedávnem od bývalých majitelů. Podle magistrátu se, kromě otevření prostorů veřejnosti, plánuje v areálu řada doprovodných kulturních akcí.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0826929864
Domácí Vánoce

Liberec už má svůj vánoční strom

nová Sokolská ulice
Domácí

Jako ve Skandinávii. Liberecká Sokolská ulice se otevřela veřejnosti

České korunovační klenoty
Domácí Zajímavosti

Sedm klíčníků odemkne korunovační klenoty. Zítra začíná jejich výstava

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol.
Domácí

Prezident Jižní Koreje navštíví Prahu