pátek 18. října 2024

Liberecký kraj zpřísňuje opatření před africkým morem prasat

Veterinární správa rozšířila pásma před africkým morem prasat v Libereckém kraji.

divočák

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Státní veterinární správa (SVS) rozšiřuje uzavřená pásma v Libereckém kraji kvůli africkému moru prasat (AMP) u divokých prasat. Nově přibylo 37 katastrálních území do uzavřeného pásma II a osm území do pásma I. V dotčených zónách jsou zpřísněna opatření k lovu divokých prasat a zvýšený dozor v chovech domácích prasat.

Poslední případ AMP byl zaznamenán 4. července u divočáka uloveného nedaleko Mníšku u Liberce, což vedlo k rozšíření uzavřených pásem. Aktualizovaná pásma byla oficiálně zveřejněna v Úředním věstníku EU. Uzavřené pásmo II nyní zahrnuje oblast o rozloze téměř 970 kilometrů čtverečních s přísnými veterinárními opatřeními. Pásmo I, nárazníková zóna, pokrývá 671 kilometrů čtvrceních. Cílem je minimalizovat šíření nákazy mezi divokými prasaty a zabránit jejímu zavlečení do domácích chovů.

Od začátku roku 2024 eviduje SVS 26 případů AMP u divokých prasat, což zvyšuje celkový počet potvrzených případů od konce roku 2022 na 83. U domácích prasat se zatím nákaza nevyskytla. Evropa v červenci hlásí 55 nových ohnisek AMP a 203 nových případů u divokých prasat, včetně rychlého šíření nákazy v oblasti Frankfurtu nad Mohanem v Německu.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0921780139
Domácí Krajské volby

Liberecký kraj povede nová koalice. Půta zůstává hejtmanem

ovce
Domácí Fauna

Ochranné pásmo proti katarální horečce ovcí se rozšiřuje

1280px-Station_Korenov
Domácí

Rekonstrukce zubačky v Kořenově se komplikuje. Problém je v tamním nádraží

chobotnice
Zahraniční Fauna

Chobotnice v ohrožení. Vlády investují miliony do neudržitelného chovu