středa 18. září 2024

Liberecká zoo pomůže v záchraně národního ptáka Filipín

Na filipínský ostrov Mindanao odletí čeští odborníci vedení libereckým zoologem Janem Hanelem, aby podpořili záchrannou stanici pro kriticky ohrožené orly opičí.

Orel opičí

Orel opičí
Zdroj: Flickr

  • Orel opičí
  • Zdroj: Flickr

Na filipínský ostrov Mindanao odletí 15. září čeští experti v čele s libereckým zoologem Janem Hanelem, aby podpořili záchranu ohrožených orlů opičích. Tento kriticky ohrožený druh, národní pták Filipín, čelí vážné hrozbě vyhynutí, přičemž ve volné přírodě přežívá pouze 300 až 400 párů.

Jan Hanel, který je známý svými úspěchy v odchovu dravců, přiveze na Filipíny nové vybavení pro záchrannou stanici Philippine Eagle Foundation. Stanice, která se snaží chránit orly od roku 1987, má za sebou jen šest odchovaných mláďat za téměř čtyřicet let. Nové vybavení zahrnuje inkubátory, váhy na vejce, mikroskop a další zařízení, které výrazně zlepší podmínky pro odchov mláďat.

Doprava vybavení na Filipíny byla složitá, ale česká ambasáda v Manile a ministerstvo zahraničních věcí v Praze poskytly zásadní pomoc. Vybavení, jehož hodnota se pohybuje v řádu několika set tisíc korun, bylo pořízeno díky podpoře českých zoologických zahrad a dalších dárců. Jan Hanel přijíždí do záchranné stanice v době hnízdní sezóny, kdy se očekává snášení vajec. Jeho úsilí by mohlo přispět k úspěšnému odchovu a následnému vypouštění mláďat zpět do volné přírody.

Autor: Šimon Mitro

Související

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

IMG_8304
Zahraniční Zajímavosti

70letý muž dokončil lékařskou fakultu, patří k nejstarším absolventům na světě

GWxhVaJa8AMLSsR
Zahraniční

Na Čínu se řítí supertajgun. V zemi se zavírají obchody, burzy i školy

Wormwood_Meteor_of_Revelation_the_Third_Trumpet
Zahraniční Video

Nad Filipínami shořel asteroid, předvedl jedinečnou show