Liberec už má vánoční strom

Liberec jako první z velkých českých měst už má vybraný svůj vánoční strom.

profimedia-0741277677

Vánoční trhy v Liberci (30. 11. 2022)
Zdroj: Profimedia

  • Vánoční trhy v Liberci (30. 11. 2022)
  • Zdroj: Profimedia

Smrk ztepilý z ulice České mládeže se stane vánočním stromem města Liberec. Strom pochází ze zahrady soukromého majitele a na náměstí k radnici ho převezou dobrovolní hasiči ve státní svátek 17. listopadu, kdy bývá ve městě menší provoz.

I letošní smrk bude zkrácen na 14,5 metru. Jde o tradiční výšku libereckých vánočních stromů, která umožňuje zajistit dostatečnou statiku a odolnost vůči povětrnostním vlivům. Na tuto délku je koncipován i podzemní stojan na náměstí Doktora Edvarda Beneše. Po ukotvení smrk ozdobí designová výzdoba v podobě herrnhutských hvězd. „Ty jsou světelné, ale zároveň fungují i jako denní ozdoby. Na stromě bude jedna žlutá vrcholová hvězda o průměru 130 centimetrů, 15 hvězd žlutobílých, speciálně vyrobených pro Liberec, o průměru 70 centimetrů a dalších 20 bílých hvězd o velikosti 40 centimetrů,“ popsala mluvčí města Liberec Jana Kodymová.

Strom bude zkrášlovat liberecké centrum od 17. listopadu do tří králů, tedy cekem 50 dní. „Co se týká výběru vánočního stromu, nabídky dostáváme od občanů Liberce v průběhu roku, stejně tak i od obyvatelů blízkých či vzdálenějších obcí. Často se lidí ozývají sami, bez předchozí výzvy. Strom by měl splňovat konkrétní požadavky, tedy vhodnost jeho umístění a dostupnost s ohledem na přepravu, kapacitu a velikost přístupových komunikací, dále kritérium vzhledu stromu, to znamená, že by měl být souměrný, měl by být dostatečně větvený a bohatý na jehličí,“ uvedla Kodymová.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu v Liberci se uskuteční v pátek 24. listopadu v 17 hodin. Vánoční trhy začnou 29. listopadu a potrvají do 23. prosince.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Liberec

Související

profimedia-0915800477
Domácí Krajské volby

Starostové se Spolu povedou Liberecký kraj. Stačilo! žádá přepočet hlasů

nová Sokolská ulice
Domácí

Jako ve Skandinávii. Liberecká Sokolská ulice se otevřela veřejnosti

Vizualizace liberecké náplavky
Domácí

Začala stavba náplavky v Liberci

18883170512_d04ee788dc_c
Zahraniční

Vánoc se blíží. Venezuela křesťanské svátky posunula na 1. října