sobota 19. října 2024

Libanon zaútočil na Netanjahův dům. Irák varuje před eskalací konfliktu

Válka mezi Izraelem a libanonským hnutím Hizballáh pokračuje útokem na rezidenci Benjamina Netanjahua. Šéf irácké diplomacie varuje rozšířením války do jiných zemí.

GaPHt9bXoAA200H

Hizballáh zaútočil na rezidenci izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.
Zdroj: X

  • Hizballáh zaútočil na rezidenci izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.
  • Zdroj: X

Rezidence izraelského premiéra Benjamina Netanjahua , která se nachází ve městě Cesarea, se stala terčem útoku libanonských dronů. Dva z nich zlikvidovala izraelská protivzdušná obrana, třetí však objekt zasáhl. O události ze sobotního rána informovala saúdskoarabská média s tím, že v době útoku se premiér v domě nenacházel. Bejrút zatím o útoku mlčí a ani izraelské oficiální zdroje zatím nepotvrdily, zda střely zasáhly hlavní Netanjahův dům či přilehlé objekty.

Boje mezi Izraelem a Libanonem pokračují zejména v příhraničních oblastech, ovšem stále panuje vysoké riziko eskalace konfliktu i do sousedních zemí. Po jednání s českým ministrem zahraničí Janem Lipavským (nestr.) o tom mluvil jeho irácký protějšek Fuád Husajn. "Válka v Gaze vedla k válce v Libanonu. A pokud válka v Libanonu bude pokračovat, povede k dalším konfliktům. Problémy se neřeší válkami, atentáty a zabíjením. Řeší se porozuměním," uvedl Husajn. Podle něho by v případě rozšíření konfliktu nastal masivní exodus obyvatel Blízkého východu do Evropy.

Autor: Jan Skala

Související

GaKrk3AbkAA9zK7
Zahraniční

Dohra zabití šéfa Hamásu. Hizballáh řekl, že přechází do intenzivní fáze útoků

GaGe58MXUAA-9Dn
Zahraniční

Strůjce útoku na Izrael je po smrti. Sinvár zemřel při přestřelce v Rafáhu

Damage_in_Gaza_Strip_during_the_October_2023_-_27
Ekonomika

Ekonomika Pásma Gazy se zhroutila. Nezaměstnanost dosahuje 80 procent

GaBArFnWkAALf1g
Zahraniční

Do Ugandy s běženci. Nizozemská vláda představila protiimigrační plán