čtvrtek 26. září 2024

Libanon je pod těžkou palbou Izraelců. O víkendu zemřelo 45 lidí

Izrael v posledních dnech přikročil k odvetě za útoky Hizballáhu na sever svého území. Dnes udeřil nejtvrději za celou dobu trvání konfliktu.

profimedia-0911002311

Libanon je od dnešního rána po tvrdou palbou Izraele.
Zdroj: Profimedia

  • Libanon je od dnešního rána po tvrdou palbou Izraele.
  • Zdroj: Profimedia

Pod nejtěžší palbou izraelské armády od začátku konfliktu na Blízkém východě, se ocitl Libanon během pondělního rána a dopoledne. Izraelské střely dopadají na celé jeho území a nevyhýbají se ani hlavnímu městu Bejrút. Podle libanonské tiskové agentury podnikla izraelská armáda během půl hodiny zhruba 80 náletů. Celkem jich bylo zaznamenáno kolem 150. Izrael bombardoval Libanon i o víkendu. Podle tamních úřadů při útocích přišlo o život 45 lidé, včetně civilistů.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari vyzval libanonské civilní obyvatelstvo, aby se drželo dál od stanovišť tamního radikálního hnutí Hizballáh, s nímž je podle nepotvrzených informací Židovský stát ve válce. Svědčí o tom i útok skrze pagery, které minulý týden začaly vybuchovat na tělech členů této islamistické organizace.

Celá věc má však hlubší kořeny. Už po začátku války v Pásmu Gazy, před bezmála rokem, začal Hizballáh ostřelovat sever izraelského území. Právě libanonské hnutí je, stejně jako palestinský Hamás, podporován z Íránu, který je největším nepřítelem Izraele v regionu.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0907363855
Zahraniční

Blízkovýchodní hrozba. Podle Borrella je region na pokraji totální války

GX7u__7W8Ag3cRD
Zahraniční

Izrael pálí na Bejrút. Jeho střely, mířící na Hizballáh, údajně zabily pět dětí

GX5o7K0a8AANwfD
Zahraniční

Izrael buší do Libanonu. Británie vyzvala k okamžitému příměří, USA ke zdrženlivosti

profimedia-0909504286
Zahraniční

Další výbuchy v Libanonu: Tentokrát explodovaly vysílačky a solární zařízení