Letošní léto bylo tragické pro rekordní počet českých turistů

Podle dat Ministerstva zahraničních věcí letos v létě zahynulo v zahraničí 139 Čechů, to je nejvyšší číslo v historii samostatné České republiky. Více než 90 Čechů pak muselo být v zahraničí hospitalizováno.

vrtulník

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Podle statistik se ukazuje, že se Češi vracejí k cestování jako v době před covidem. Velký zájem byl o Chorvatsko a Řecko. Kromě oblíbených destinací stoupl zájem také o Polsko, kam české turisty lákaly především nákupy a levný benzín.

Bohužel ale pro některé turisty skončila dovolená tragicky. V zahraničí zemřelo 139 Čechů, což je tragické rekordní číslo. Obětí trestných činů se pak za hranicemi stalo 330 našich občanů. Z dalších čísel vyplývá, že zastupitelské úřady v zahraničí vystavily 1266 náhradních cestovních dokladů a řešily situaci 288 zadržených Čechů.

V turisticky oblíbených destinacích, jako jsou například Bulharsko a Chorvatsko, letos pomáhali vyslaní čeští policisté. Podle resortu se také osvědčila dobrovolná registrace českých občanů cestujících do zahraničí. Registrační systém Drozd používali cestovatelé nejvíce při výpravách do Řecka.

Zdroj: MZV

Související

Trans-Alaska_Pipeline_System_Luca_Galuzzi_2005
Domácí

Česko je podle vlády na ruském plynu nezávislé. Jeho dovoz však neklesá

Tesla Y
Ekonomika Elektromobily

Elektromobily v Česku nabírají na síle, v EU slábnou

odlesňování
Ekonomika Ekologie

Českým firmám hrozí vysoké sankce kvůli nařízení EU o deforestaci

euro
Ekonomika

Inflace v eurozóně klesla pod dvě procenta