Letošní červen byl nejteplejší v historii měření

Rekordně teplý červen ukazuje na pokračující klimatické změny.

slunce

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Červen se stal nejteplejším měsícem od začátku průmyslové revoluce. Podle evropské meteorologické služby Copernicus průměrná globální teplota dosáhla 16,66 stupňů, což představuje nárůst o 1,5 stupně nad průměrem z období let 1850 až 1900.

Copernicus upozorňuje, že červen byl již třináctým po sobě jdoucím měsícem, který zaznamenal historicky nejteplejší teploty v roce. Podobná série posledních nejteplejších měsíců proběhla naposledy v letech 2015 a 2016.

Průměrná globální teplota za poslední dvanáct měsíců od července 2023 do června 2024 byla také nejvyšší v historii měření. Nárůst o 0,76 stupně nad obdobím 1991 až 2020 a 1,64 stupně nad předindustriálním průměrem ukazuje na pokračující klimatické změny.

Evropa zažila červen druhý nejteplejší v historii, s průměrným zvýšením teploty o 1,57 stupně nad obdobím 1991 až 2020. Mimo Evropu byly teplotní rekordy zaznamenány například v Kanadě, USA, Mexiku, Brazílii, Sibiři, na Blízkém východě, v Africe a západní Antarktidě. Naopak, nižší teploty se držely nad východním rovníkovým Tichomořím, což naznačuje formování klimatického jevu La Niña.

V červnu 2024 dosáhla teplota mořské hladiny rekordních 20,85 stupňů, což je patnáctý měsíc v řadě s nejvyšší povrchovou teplotou moře v tomto měsíci podle dat ERA5. Tento trend ukazuje na dlouhodobé zvyšování teploty oceánů, což může mít významné dopady na globální ekosystémy.

Autor: Šimon Mitro

Související

oceán
Zahraniční Klimatické změny

Vědci plánují hnojení oceánu železem pro záchranu klimatu

Podzim
Domácí

Sychravé počasí ještě vystřídají teploty dosahující až k dvacítce

bouřka
Domácí Počasí

Září přineslo rekordní deště a nadprůměrné teploty

ranní mrazíky
Domácí

Ochlazení je tady. Příští týden přinese nízké teploty a četné přízemní mrazíky