Letos naposled budou elektromobily parkovat v centru Prahy zdarma

Dosavadní zvýhodněné parkování aut na elektrický pohon zavedla Praha v roce 2016 jako dočasné. Na konci loňského roku mělo skončit.

elektromobil

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Kindel Media

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Kindel Media

Nakonec se vedení hlavního města rozhodla umožnit bezplatné parkování elektromobilů do konce letošního roku. Ostatní běžná parkovací oprávnění pro rezidenty a firmy zůstávají zatím beze změn.

Elektromobil zabírá prostorově stejné místo jako auto se spalovacím motorem a s ohledem na jejich očekávaný nárůst není dlouhodobě udržitelné jejich jednostranné zvýhodnění s parkováním zdarma na místech rezidentů. Město bude elektromobilitu podporovat i nadále, ale jinými cestami,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib.
V připravované reformě zón placeného stání by měly mít elektromobily zvýhodněnou cenu u některých celoměstských parkovacích oprávnění. Do rozvoje dobíjecí infrastruktury Praha v posledních třech letech investovala 220 milionů korun.

Majitelé elektroaut mohou v Praze, a to i v centru, tedy po celý letošní rok bezplatně parkovat ve smíšených fialových a rezidenčních modrých zónách.

Autor: Andrea Jančová

Související

Tesla Y
Ekonomika Elektromobily

Elektromobily v Česku nabírají na síle, v EU slábnou

čínské elektromobily
Zahraniční Elektromobily

Evropská komise má zelenou pro zavedení cel na čínské elektromobily

Lanová dráha na Petřín
Domácí

Lanovka na Petřín definitivně ukončí provoz

Saxon_Rockharz_2016_03
Hudba

Nejen Iron Maiden. Padesátiny v Praze oslaví i Saxon s albem Wheels Of Steel