pátek 20. září 2024

Letos je hlášeno nejvíce případů boreliózy za deset let

Do konce července letošního roku bylo hlášeno zhruba o polovinu více případů nemocí přenášených klíšťaty než loni ve stejném období.

klíště

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Státní zdravotní ústav (SZÚ) zaznamenal do konce července rekordní počet více než 1900 případů boreliózy, což je nejvíce za posledních deset let. Klíšťová encefalitida postihla zatím 362 lidí. Odborníci SZÚ upozorňují, že v létě dochází k nárůstu nemocí od klíšťat a většina případů bývá odhalena až na podzim.

V loňském roce bylo zaznamenáno 3270 případů boreliózy a 509 klíšťové encefalitidy. Studie ukazují, že klíšťat je více v městských parcích než v lesích, přičemž boreliózu přenáší každé čtvrté klíště.

Klíčová je prevence. Odborníci doporučují používání repelentů, vyhýbání se vysoké trávě a křoví a pokaždé venkovní aktivitě se prohlédnout. Při odstraňování klíštěte je důležité nepoužívat točivé pohyby, ale raději klíště jemně viklat ze strany na stranu, aby se předešlo zanechání jeho částí v kůži.

Ačkoli na vakcínu proti borelióze se teprve pracuje, proti klíšťové encefalitidě je k dispozici očkování. Očkování proti encefalitidě stojí kolem tisíce korun za dávku a je doporučeno zejména lidem nad 50 let, pro které je z části hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Mladším přispívají pojišťovny obvykle 500 korun.

Autor: Šimon Mitro

Související

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven

26225688470_1bf0f5bd44_w
Zdraví

Užívání léků na cholesterol může snížit riziko mrtvice a infarktu, tvrdí studie

ptačí chřipka
Zahraniční Ptačí chřipka

USA hlásí první případ ptačí chřipky u člověka bez kontaktu se zvířaty

makadamové ořechy
Světové dny Zdraví

Den makadamových ořechů