čtvrtek 19. září 2024

Létající pomocník hasičů. V Portugalsku testují požární dron

Speciální dron, který by mohli hasiči používat hlavně při lesních požárech vyvinuli v Portugalsku. Při testování uhasil zapálené křoví o velikosti osobního auta za dvě a půl minuty.

bbc dron

Speciální dron pro hasiče vyvinuli v Portugalsku.
Zdroj: BBC

  • Speciální dron pro hasiče vyvinuli v Portugalsku.
  • Zdroj: BBC

Váží 21 kilo a rozpětí křídel má něco málo přes dva metry. To jsou míry požárního dronu, který by mohl dokonce i zachraňovat životy. Troufne si totiž tam, kde je to pro hasiče nebezpečné, navíc hasí oheň shora a dostane se tak do těžko přístupného terénu. Podle vývojářů je zároveň vhodný i k požárům, kde jsou nebezpečné chemikálie. Musí být ale v dosahu vodního zdroje, k tomu je totiž připojený hadicemi.

Dron je součástí globálního úsilí o vymýšlení nových technologií, které mohou pomoci v boji s lesními požáry. V okolí portugalského města Lousā, ze kterého technologie pochází, jsou totiž lesní požáry poměrně časté. Lesy tam tvoří 70 procent území. Podle Institutu pro ochranu přírody a lesů už letos v Portugalsku shořelo víc než 7 000 hektarů.

Technologie je zatím jen ve zkušební fázi. „Téměř jakýkoli nástroj, který by mohl pomoci zachránit životy při hašení požárů si zaslouží prozkoumání. Požární hadice a voda jsou ale poměrně těžké, takže se domnívám, že množství vody, které by mohl dodat tento dron, by bylo omezené. Uhašení požáru v divočině ve všech fázích kromě velmi raných vyžaduje docela dost vody,“ řekl Erik Litzenberg, hlavní poradce pro politiku v oblasti lesních požárů z Virginie v USA. Vývojáři by navíc dronu chtěli přidat ještě schopnost vyhodnotit, jak se bude požár vyvíjet. Docílit by toho měli čidly zaznamenávajícími směr a intenzitu větru.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: BBC

Související

GXy_mqxWsAAnJ3C
Zahraniční

Portugalsko drtí vlna požárů. Pomáhají i hasiči ze Španělska a Maroka

IMG_8303
Domácí Video

V Boskovicích hoří sklad textilu, na místě zasahuje několik hasičských jednotek

Cristiano Ronaldo vsítil už 900 branek.
Fotbal

Ronaldo překonal další milník, proti Chorvatsku si připsal 900. gól kariéry

back_view_backlit_beach_carefree_dawn_dusk_evening_girl-1551861
Domácí

Tropy nekončí. Meteorologové rozšířili výstrahu před vysokými teplotami