pondělí 16. září 2024

Lesy ČR musí zaplatit pokutu za zanedbaný boj s kůrovcem

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 500 tisíc korun pro státní podnik Lesy ČR za nedostatečné zásahy proti kůrovci u Chabičovic na Českokrumlovsku.

les

Ilustrační foto.
Zdroj: Lesy ČR

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Lesy ČR

Státní podnik Lesy ČR dostal pokutu 500 tisíc korun za zanedbání ochrany lesa před kůrovcem v oblasti Chabičovice na Českokrumlovsku. Nejvyšší správní soud (NSS) nyní potvrdil pokutu udělenou Českou inspekcí životního prostředí. Podle rozhodnutí soudů lesníci v roce 2018 včas neodstranili napadené stromy, což vedlo k dalšímu šíření kůrovce.

Lesy ČR přiznávají, že vyčerpaly všechny možnosti obrany a rozhodnutí respektují. Mluvčí podniku Eva Jouklová však označila pokutu za nespravedlivou s ohledem na tehdejší složitou situaci. Podnik se odvolává na těžko přístupný terén a nedostatek technických kapacit v době kůrovcové kalamity. Přestože šlo pouze o 421 kubíků neasanovaného dřeva, NSS rozhodl, že Lesy ČR neprokázaly dostatečnou snahu zabránit šíření škůdce.

Tento případ není jediný. Už v minulosti NSS potvrdil pokutu 3,5 milionu korun za obdobná pochybení na Olomoucku a v dalších oblastech. Lesy ČR se bránily argumentem, že za kalamitu mohou především nepříznivé klimatické podmínky, což soud částečně uznal. Nicméně podnik podle soudu měl povinnost přinejmenším zpomalit šíření kůrovce a zmírnit jeho dopady.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vyhlídka u Tetína
Cestování

Češi se vrací k podzimním dovoleným doma

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

Nemocnice Písek
Domácí AI

Písecká nemocnice využívá umělou inteligenci k boji s infekcemi

skynews-kristina-joksimovic_6682614
Zahraniční

Manžel modelku zabil, rozřezal a rozmixoval. Chtěl s ní krmit psy