Lesníci chtějí utáhnout šrouby. Na kole nebo na koni jen po vyznačených trasách

Lesní zákon by mohl doznat velkých změn, které se nebudou líbit zejména cyklistům a jezdcům na koních. O ponechání povolení sběru klestu se vede tvrdá polemika.

cycling_handlebars_woods_bicycle_exercise_forest_activity_sport-874420

Jízda na kole v lese by měla dostat tvrdší pravidla.
Zdroj: PxHere

  • Jízda na kole v lese by měla dostat tvrdší pravidla.
  • Zdroj: PxHere

Až 15 tisíc pokuty chtějí v novele zákona zavést organizace lesníků za jízdu na kole nebo na koni mimo vyznačené trasy. Lesníci se totiž shodují na tom, že je nutné dát pohybu v lese ucelený řád, který by sice neomezil sběr plodin či klestí, ale eliminoval by právě cyklistickou a jezdeckou činnost, která působí na lesním porostu škody. Konkrétně by se podle Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů mělo jednat o zákaz takové činnosti mimo zpevněné lesní cesty. Omezení by se mělo týkat i zimního období a jízdy na lyžích či saních.

Chystaná novela lesního zákona mírní původní zákaz sběru klestí bez vědomí vlastníka lesa a regulaci sběru plodin. Shodu na konečné fázi nyní sdružení hledá s ministerstvem zemědělství, které se však k některým návrhům staví odmítavě. „Honit kempaře se dřevem na opečení buřta nebo babku s klestím na zádech fakt nechci,“ napsal na sociální síť X ministr zemědělství Marek Výborný.

Lesníci argumentují tím, že sběr klestu je i pro vlastníky důležitou částí obchodu a proto se staví pouze za povolení ručního sběru. Odvoz klestu by pak měl vyžadovat povolení od majitele.

Autor: Jan Skala

Související

Ministerstvo zemědělství
Domácí Tipy na výlety

Ministerstvo zemědělství otevře své brány 28. října

lesní požár
Zdraví Klimatické změny

Lesní požáry zabíjí ročně více než deset tisíc lidí, nadýchají se toxických zplodin

České dráhy
Domácí

České dráhy mají zaplatit pokutu přes 800 milionů, pochybení odmítají

strom
Světové dny Příroda

Den stromů